Ενέργεια

Παπαναστασίου: Προχωρούμε με Κρόνο-1 και ηλεκτρική διασύνδεση

Παπαναστασίου: Προχωρούμε με Κρόνο-1 και ηλεκτρική διασύνδεση
Οι αναφορές Παπαναστασίου για το έργο EuroAsia Interconnector (τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε πρόσφατα ο Έλληνας Διαχειριστής Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ως νέος φορέας υλοποίησης) μάλλον αποκαλύπτουν πρόθεση υποστήριξης του δαπανηρού έργου (1,9 δισ., με σημερινούς υπολογισμούς) από το κυπριακό κράτος

Στο πλαίσιο εκτενούς συνέντευξής του στην ιταλική ενημερωτική ιστοσελίδα Nova.news (Agenzia Nova), με την ευκαιρία της συμμετοχής του (25-26 Οκτωβρίου) στη διάσκεψη WTO Med Energy στη Ραβέννα (σ.σ. επέστεψε στην Κύπρο αργά χθες), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει προμηθεύτρια φυσικού αερίου για την Ιταλία, μέσω της αξιοποίησης κατά κύριο λόγο του κοιτάσματος Κρόνος-1, το οποίο διαχειρίζεται η ιταλική ENI.

Επιπλέον, μέσα από τα όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα, ο υπουργός εμφανίζεται βέβαιος για τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όσο και για τη μελλοντική εξαγωγή του πλεονάσματος πράσινης ενέργειας προς το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Οι αναφορές Παπαναστασίου για το έργο EuroAsia Interconnector (τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε πρόσφατα ο Έλληνας Διαχειριστής Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ως νέος φορέας υλοποίησης) μάλλον αποκαλύπτουν πρόθεση υποστήριξης του δαπανηρού έργου (1,9 δισ., με σημερινούς υπολογισμούς) από το κυπριακό κράτος.

Επισημαίνουμε ότι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του κράτους, είτε με τη μορφή εγγύησης δανείων περίπου 600 εκατ. ευρώ προς τον φορέα υλοποίησης, είτε με συμμετοχή στο επενδυτικό κεφάλαιο, για να έχει λόγο και ρόλο, θα ληφθεί μετά την παραλαβή της μελέτης βιωσιμότητας και γεωστρατηγικής σημασίας του έργου από διεθνή οίκο (το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε επίσημα), η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην Κυβέρνηση μέσα Νοεμβρίου.

Όπως γράφει η Nova.news, κατά την επίσκεψή του στη Ραβέννα, ο κ. Παπαναστασίου συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin, τον υπουργό Επιχειρήσεων και Κατασκευών Adolfo Urso, καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eni Claudio Descalzi.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου στην ιστοσελίδα, η ιταλική εταιρεία διαδραματίζει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. «Από τα δέκα τεμάχια που έχουμε αδειοδοτήσει, τα επτά παραχωρήθηκαν στην Eni και τους συνεργάτες της, την Total Energies, και σε πέντε από αυτά η Eni είναι ο διαχειριστής (operator). «Η Eni, λοιπόν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ μας», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ιταλική εταιρεία σημείωσε επιτυχία σε τρεις γεωτρήσεις στο νότιο άκρο της ΑΟΖ (Κρόνος-1, Ζευς, Καλυψώ).

Επιβεβαιωτική γεώτρηση στον Κρόνο

«Θα γίνει αξιολόγηση (σ.σ. προφανώς εννοεί επιβεβαιωτική γεώτρηση) του κοιτάσματος Κρόνος-1 (τεμάχιο 6) τις επόμενες εβδομάδες. Εάν επιβεβαιωθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που είχαν αρχικά εντοπιστεί (2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), θα είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την Eni και για την Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου.

«Μίλησα για αυτό με τον κ. Descalzi (CEO της ENI). Η πλησιέστερη διαδρομή αξιοποίησης είναι προς το Zhor, μια (μεγάλη) ανακάλυψη φυσικού αερίου της Eni στην ΑΟΖ της Αιγύπτου (πολύ κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ), που συνδέεται με τα αιγυπτιακά παράλια με υποθαλάσσιους αγωγούς. Το απόθεμα του Κρόνος-1 θα μπορούσε συνεπώς να μεταφερθεί στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή. Έτσι, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου αερίου στην Ιταλία», εξήγησε ο υπουργός.

«Γνωρίζουμε ότι η Ιταλία έχει πέντε μονάδες επαναεριοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι όταν λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο, το επαναεριοποιεί και στη συνέχεια το αξιοποιεί στο ενεργειακό της σύστημα. Άρα είναι καλά προετοιμασμένη, από πλευράς υποδομών, για να δέχεται ποσότητες υγροποιημένου αερίου, τόσο από την Κύπρο, όσο και από οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Γιατί ηλεκτρική διασύνδεση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη Nova.news, ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector (σ.σ. η οποία πλέον έχει ως φορέα υλοποίησης τον ελληνικό ΑΔΜΗΕ), η οποία (σ.σ. δυνητικά θα) συνδέει τα ηλεκτρικά συτήματα Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. «Η Κρήτη είναι ήδη συνδεδεμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή με τη σειρά της συνδέεται με την Ευρώπη. Άρα, το έργο θα βάλει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου. Δεν έχουμε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ούτε έχουμε συνδεδεμένους αγωγούς φυσικού αερίου, άρα η διασύνδεση θα προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού. Η διασύνδεση της EuroAsia είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς, όπως είναι για διαφορετικούς λόγους και για το Ισραήλ» δήλωσε ο Γ. Παπαναστασίου. Ωστόσο, επισήμανε πως «όσο διαρκεί ο πόλεμος, προτεραιότητα του Ισραήλ σίγουρα δεν θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση».

Η διασύνδεση της EuroAsia, υπογράμμισε ο υπουργός, θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξάγει την ηλεκτρική ενέργεια που έχει πλεόνασμα. «Μέχρι σήμερα, χάρη και στην πράσινη μετάβαση με φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, έχουμε ηλεκτρική ενέργεια σε αφθονία (σ.σ. για την ακρίβεια αυτό δεν ισχύει για όλους τους μήνες του χρόνου και δεν θα ισχύει πολύ περισσότερο την επόμενη διετία, λόγω κυρίως της έλλειψης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού). Η συμβατική παραγωγή από ορυκτά καύσιμα είναι περίπου 1.200 μεγαβάτ, ενώ αυτή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κοντά στα 750 μεγαβάτ. Έχουμε αναπτύξει αρκετά σημαντική παραγωγή ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Άρα η διασύνδεση είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν επιτυγχάνεται κατανάλωση όλου του διαθέσιμου ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Και όταν έχεις πλεόνασμα ενέργειας, κάπου πρέπει να μεταφερθεί», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες για το καλώδιο της διασύνδεσης, εξήγησε ότι από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη θα έχει μήκος 1.200 χιλιόμετρα. «Θα ποντιστεί σε συγκεκριμένα σημεία, σε βάθος έως τρία χιλιόμετρα. Θα κοστίσει 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χορηγίες περίπου 750 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα 100 εκατ. μέσω δανείου της ΚΔ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τον φορέα υλοποίησης)».

Πρόσκληση σε επενδυτές

Ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά του υπουργού Ενέργειας για πρόσκληση σε επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο όμως για την ώρα τουλάχιστο βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του ΑΔΜΗΕ (μέτοχος 51% το ελληνικό κράτος, με συμμετοχή και κινέζικης εταιρείας), χωρίς συμφωνημένο ρόλο για το κυπριακό κράτος. «Τους επόμενους μήνες θα προσκαλέσουμε», είπε ο κ. Παπαναστασίου, «πιθανούς επενδυτές για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

philnews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης