Η Πορτογαλία ξεκινά διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 3,5 GW

Η Πορτογαλία ξεκινά διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 3,5 GW

Σκοπεύει να δημοπρατήσει τοποθεσίες στις ακτές Viana do Castelo, Leixões και Figueira da Foz

Η Πορτογαλία αναζητά εκδήλωση ενδιαφέροντος από κατασκευαστές για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Σε αυτόν τον πρώτο γύρο δημοπρασίας, η Λισαβόνα ανακοίνωσε τις προθέσεις της να προχωρήσει στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις περιοχές Viana do Castelo, Leixões και Figueira da Foz, φτάνοντας έως και τα 3,5 GW συνολικής ισχύος.

Η ιβηρική χώρα έχει αυξήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) με τις φιλοδοξίες της που εκτίθενται στην πρώτη έκδοση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030 (PNEC).

Σύμφωνα με αυτό, το PNEC θέτει έναν στόχο 2 GW για αιολική τεχνολογία βασισμένη στον ωκεανό, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει τη φιλοδοξία να εκχωρήσει ισχύ 10 GW έως το 2030 μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών.


Στόχος του διαγωνισμού

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η παραχώρηση τίτλων κράτησης για παραγωγή υπεράκτιας ενέργειας για το Ηλεκτρικό Δίκτυο Δημόσιας Υπηρεσίας.

Οι διαδικασίες βασίζονται στις περιοχές που ορίζονται στο προσχέδιο Κατανομής Υπεράκτιων ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πρώτος διαγωνισμός στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας με τη συμμετοχή του πορτογαλικού επιχειρηματικού τομέα και την ανάπτυξη εθνικών λιμενικών υποδομών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξυπηρετούν την υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη που επισημοποιούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια φάση διαλόγου με σκοπό τη συζήτηση επιλογών σχετικά με τα μοντέλα προεπιλογής και υποβολής προσφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης