Τελευταία Νέα

Τζαννετάκης: Επιταχύνεται ο πράσινος μετασχηματισμός της ΜΟΗ - Έργα ΑΠΕ 2 GW έως το 2030

Τζαννετάκης: Επιταχύνεται ο πράσινος μετασχηματισμός της ΜΟΗ - Έργα ΑΠΕ 2 GW έως το 2030

Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2030

 

Σε επικαιροποίηση του σχεδιασμού της όσον αφορά την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας έχει προχωρήσει ήδη ο όμιλος Motor Oil και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 22 Νοεμβρίου μαζί με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.


Το πρόγραμμα πράσινου μετασχηματισμού της Motor Oil προβλέπει ότι έως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς της σε έργα ΑΠΕ θα ανέρχεται σε 2 GW. Στόχος του νέου προγράμματος που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που έχει ήδη στο pipeline ο όμιλος και μάλιστα όπως είπε ο ίδιος στο περιθώριο εκδήλωσής για την παρουσίαση της εταιρίας του ομίλου Πράσινο Λάδι, ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικά αναλυτικός και αφορά κάθε έργο ξεχωριστά.

Σε λειτουργία μπαίνουν τα 60 MW

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 84 MW έργων ΑΠΕ που βρίσκονται υπό κατασκευή, τα 60 MW έχουν ολοκληρωθεί και τίθενται άμεσα σε λειτουργία, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ των εν λειτουργία έργων του ομίλου σε 832 MW.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil, έχοντας θέσει ως στόχο την μετεξέλιξη της σε ολοκληρωμένη εταιρία διαφοροποιημένης ενέργειας, με προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας την πράσινη μετάβαση, προγραμματίζει επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2030, από τις οποίες τα 2,5 δισ. ευρώ προορίζονται για ΑΠΕ και κυκλικής οικονομίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης η Motor Oil υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρόσθεσε: «Όσο ο κλάδος αλλάζει, ο όμιλος εξελίσσεται και μετασχηματίζεται. Προσπαθούμε να είμαστε πάντα επίκαιροι και πρωταγωνιστές».

Διανομή μερίσματος

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τρίμηνο του 2023 ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι τα μεγέθη θα είναι καλύτερα σε σχέση με το δεύτερο τριμήνου, λόγω της ανάκαμψης των περιθωρίων διύλισης και της αύξησης του όγκου των πωλήσεων των βασικών προϊόντων διύλισης. Αυτός ήταν και ο λόγος που η διοίκηση της Motor Oil αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος για τη χρήση 2023. Το προμέρισμα θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο.

Φειδωλός στις απαντήσεις του ήταν ο επικεφαλής της Motor Oil σε ότι αφορά το χρόνο λήψης της επενδυτικής απόφασης για το FSRU της Διώρυγα Gas στους Αγίους Θεοδώρους. Όπως είπε η εταιρία ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τις απαντήσεις της στα ερωτήματα που είχαν τεθεί από την DG Comp για τη χρηματοδοτική ενίσχυση του έργου από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους και θα αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει στο conference call μετά τα αποτελέσματα  του εξαμήνου ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε τον Αύγουστο στη Διώρυγα Gas, τη θυγατρική του ομίλου που διαχειρίζεται το έργο, εκτενές ερωτηματολόγιο, με το οποίο ζήτησε πληροφόρηση για μια σειρά θεμάτων, όπως, τεχνικά χαρακτηριστικά, business plan, προϋπολογισμό, κ.λπ.
Κατά συνέπεια όπως ανέφερε ο κ. Τζαννετάκης θα ακολουθηθεί η διαδικασία και οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης