Πορτογαλία: Έναρξη διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Υπεράκτια Αιολικά 3,5 GW

Πορτογαλία: Έναρξη διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Υπεράκτια Αιολικά 3,5 GW

Η πρώτη προσφορά θα αφορά 3 περιοχές και θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου

Η πορτογαλική κυβέρνηση ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου το αρχικό στάδιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας υπεράκτιων αιολικών εκδίδοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (EoIs) που θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου.

«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι δεσμευτική και δεν αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας», επεσήμανε η κυβέρνηση.

Οι κατασκευαστές που επισημοποιούν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντός τους θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε μια φάση διαλόγου για να συζητήσουν επιλογές σχετικά με τα μοντέλα προεπιλογής και υποβολής προσφορών.

Πέρυσι, η Πορτογαλία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολική ισχύ 10 GW έως το 2030.

«Η περίοδος EoI είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, επιτρέποντάς της να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς και τις φιλοδοξίες που εκφράζονται στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ισχύος 2 GW έως το 2030», όπως αναφέρει η κυβέρνηση.

Προεργασία για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα δημοσίευσαν προσχέδια περιοχών για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη ως μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να χορηγήσει ισχύ 10 GW.

Αυτό το καλοκαίρι, μια διυπουργική ομάδα εργασίας, που συστάθηκε από την πορτογαλική κυβέρνηση ως μέρος της διαδικασίας διοργάνωσης του πρώτου διαγωνισμού υπεράκτιων αιολικών της χώρας, πρότεινε τη δημοπράτηση των περιοχών σε φάσεις, με τρεις περιοχές συνολικής ισχύος 3,5 GW να προσφερθούν έτος, μέσω μίας ή περισσότερων ανταγωνιστικών διαδικασιών, και η υπόλοιπη δυναμικότητα να κατανεμηθεί σε επόμενες φάσεις έως το 2030, φτάνοντας τα 10 GW.

Οι τρεις περιοχές που εντόπισε ο όμιλος για την πρώτη προσφορά βρίσκονται στη Viana do Castelo (1 GW), στη Leixões (500 MW) και στη Figueira da Foz (2 GW).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης