Connecticut: Υπεράκτια Αιολικά 2 GW με τιμολόγηση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό

Connecticut: Υπεράκτια Αιολικά 2 GW με τιμολόγηση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό
Η πολιτεία ξεκίνησε την πρόσκληση για υπεράκτια αιολική ενέργεια στις 27 Οκτωβρίου, με την προθεσμία για τους προγραμματιστές να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024

Το Υπουργείο Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Κονέκτικατ (DEEP) εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων (RFP) για 2 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος. Το RFP περιέχει μερικές νέες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής τιμολόγησης με δείκτη που προσαρμόζεται με τον πληθωρισμό και τις προσφορές πολλών πολιτειών στο πλαίσιο της πρόσφατα υπογραφείσας συμφωνίας με τη Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ.

Η πολιτεία ξεκίνησε την πρόσκληση για υπεράκτια αιολική ενέργεια στις 27 Οκτωβρίου, με την προθεσμία για τους κατασκευαστές να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Καθώς η DEEP ολοκλήρωσε τις εργασίες για το προσχέδιο RFP αυτό το καλοκαίρι και ετοίμαζε την τελική έκδοση, αναμενόταν ότι η πολιτεία θα προσέφερε έως και 1.196 MW συνολικής υπεράκτιας αιολικής ισχύος σε αυτόν τον γύρο.

Με το Κονέκτικατ να προμηθεύεται τώρα 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η συνολική δυναμική που αναζητούν οι τρεις πολιτείες που υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία προμήθειας πολλών πολιτειών –Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη και Ρόουντ Άιλαντ – αυξήθηκε από 6 GW σε 6,8 GW.

Η Μασαχουσέτη ξεκίνησε την τέταρτη την μεγαλύτερη προσφορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι σήμερα στις 30 Αυγούστου, αναζητώντας 3,6 GW δυναμικότητας νέας γενιάς και το Ρόουντ Άιλαντ άνοιξε την υπεράκτια αιολική παρέμβασή του για 1,2 GW υπεράκτιου αιολικού ρεύματος τον Οκτώβριο.

Το RFP του Rhode Island περιέχει τη διάταξη για προτάσεις πολλών κρατών και, σύμφωνα με τη συμφωνία των τριών κρατών, η ίδια διάταξη προστέθηκε στο RFP του Κονέκτικατ. Οι πλειοδότες μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μόνο στην πολιτεία καθώς και προσφορές πολλών πολιτειών στο Κονέκτικατ μαζί με τη Μασαχουσέτη και/ή το Ρόουντ Άιλαντ.


Τιμαριθμική επιλογή τιμολόγησης

Η πρόσκληση στο Κονέκτικατ περιλαμβάνει επίσης μια πρόβλεψη για τιμολόγηση με σταθερό επιτόκιο ή με επιτόκιο που αναπροσαρμόζεται στην τιμή των εισηγμένων μακροοικονομικών παραγόντων και εμπορευμάτων και που θα καθοριστεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον.

"Αυτή η τιμαριθμική επιλογή τιμολόγησης προσαρμόζεται για αλλαγές, όπως ο πληθωρισμός, που μπορεί να προκύψουν μετά την ημερομηνία λήξης της προσφοράς αλλά πριν το έργο φτάσει στο οικονομικό κλείσιμο (δηλαδή, όταν το κόστος του έργου για τον κατασκευαστή είναι πιο κλειδωμένο) για να προσαρμόσει την τελική τιμή προς τα πάνω ή προς τα κάτω όχι περισσότερο από 15%,» αναφέρει η DEEP σε δελτίο τύπου.

Το Κονέκτικατ έχει επίσης προσθέσει ισχυρές απαιτήσεις για σχέδια μετριασμού του περιβάλλοντος και της αλιείας, μετά από συστάσεις της πολιτειακής Επιτροπής Περιβαλλοντικών Προτύπων. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, οι επιλεγμένοι πλειοδότες θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον 5.000 USD/MW (περίπου 4.735 ευρώ) για την υποστήριξη της περιφερειακής παρακολούθησης των ψαριών και της άγριας ζωής, 5.000 USD/MW για τη χρηματοδότηση μετριασμού της άγριας ζωής και 5.000 USD/MW για τη χρηματοδότηση μετριασμού της αλιείας.

Το Κονέκτικατ πρόκειται να λάβει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες το 2025, όταν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Revolution Wind, για το οποίο η Ørsted μόλις πήρε την τελική επενδυτική απόφαση, αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό. Το MW Revolution Wind θα παρέχει ισχύ που παράγεται από 304 MW της εγκατεστημένης ισχύος του στο Κονέκτικατ βάσει συμφωνιών αγοράς ενέργειας PPAs που υπογράφηκαν το 2018.

Στην πρόσκληση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της πολιτείας το 2019, το Υπουργείο Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος επέλεξε επίσης το έργο Park City Wind ισχύος 804 MW, που αναπτύχθηκε από την Avangrid, η οποία υπέγραψε συμβάσεις  με τις εταιρείες κοινής ωφελείας του Κονέκτικατ το επόμενο έτος.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα, η Avangrid τερμάτισε τα PPA για το υπεράκτιο έργο Park City Wind με τις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Κονέκτικατ.

Ο κύριος του έργου είπε ότι σχεδίαζε να επανέλθει στην δημοπρασία για το υπεράκτιο αιολικό έργο ισχύος 804 MW στις προσεχείς περιόδους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης