Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα mega deals της Αποθήκευσης 3GWh από την πρωτοπόρο Sungrow για μπαταρίες στην Αυστραλία

Τα mega deals της Αποθήκευσης 3GWh από την πρωτοπόρο Sungrow για μπαταρίες στην Αυστραλία
Τα σπουδαιότερα μεγάλα  deals των Sungrow, Ingeteam και Hithium στον κλάδο της αποθήκευσης

Οι ανακοινώσεις νέων προϊόντων, συμφωνιών και συνεργασιών από σημαντικούς «παίκτες» στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όπως οι Sungrow, Ingeteam και Hithium, ξεχώρισαν στην εμπορική έκθεση All-Energy Australia που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Μελβούρνη της Βικτώριας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θεωρείται η μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση για τον κλάδο στην Αυστραλία, με έμφαση σε προσφορές αποθήκευσης ενέργειας.

Πριν από λίγες ημέρες, το Energy-Storage.news ανέφερε ότι η Trina Storage που αποτελεί τμήμα αποθήκευσης ενέργειας της Trina Solar (μέλος της υπερομάδας ηλιακών μονάδων SMSL), έκανε το ντεμπούτο της στο Elementa 2 του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS).

Το Elementa 2 συσκευάζει χωρητικότητα αποθήκευσης έως και 4 MWh σε κάθε δοχείο 20 ποδιών, βασισμένο σε κυψέλη φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) μεγαλύτερου μεγέθους από τον προκάτοχό του.

Συμφωνίες της Sungrow PowerTitan για μπαταρίες BESS

Η Clean Energy Transfer Fund (CETF), Αυστραλός επενδυτής σε τεχνολογίες και έργα καθαρής ενέργειας, επέλεξε την Sungrow ηλιακών φωτοβολταϊκών μετατροπέων και αποθήκευσης ενέργειας  για την παροχή υγρόψυκτων λύσεων BESS σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο «εικονικού σταθμού παραγωγής ενέργειας».

Η Hive Battery Developments, όπως ονομάζεται το όχημα που υποστηρίζεται από το CETF, επιδιώκει να αναπτύξει ομάδες πόρων BESS σε στρατηγικές τοποθεσίες.

Το πρώτο έργο της CETF ορίστηκε να είναι ένα δίκτυο 10 χωριστών συστημάτων, το καθένα περίπου 5 MW, προσθέτοντας έως και 49,9 MW απόδοση σε 200 MWh χωρητικότητας στη Νέα Νότια Ουαλία (NSW).

Στη συνέχεια, στην έκθεση της περασμένης εβδομάδας, η Sungrow και η Hive Battery Developments υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

Συνολικά 3GWh συστημάτων Sungrow PowerTitan θα παρασχεθούν για τα δίκτυα assets BESS που υποστηρίζονται από το CETF, τα επόμενα 3 χρόνια.

Σύμφωνα με το CETF, ένας λόγος που η Sungrow ξεχώρισε είναι ότι η εταιρεία έχει μια ομάδα που μοντελοποιεί και προσφέρει υποστήριξη για τη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο, τηρώντας τα αυστηρά πρότυπα απόδοσης γεννητριών (GPS) της Αυστραλίας.

Η CETF θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα σε ευκαιρίες για βοηθητικές υπηρεσίες ελέγχου συχνότητας (FCAS) και χονδρική αρμπιτράζ στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού (NEM), η οποία πρόσφατα βρέθηκε ότι είναι μεταξύ των πιο ασταθών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο σε ανάλυση της Rystad Energy.

Η Sungrow ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία προμήθειας BESS 250 MW έως 300 MWh με την αυτοκινητοβιομηχανία Penske και συμφωνίες 1.100 MW με διανομείς εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Με έδρα το Hubei της Κίνας, η παρουσία της Sungrow στην αποθήκευση ενέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο και εκτός από το ότι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες φωτοβολταϊκών μετατροπέων για αρκετά χρόνια, θεωρείται πλέον κορυφαίος υποψήφιος των συστημάτων BESS από εταιρείες όπως οι οίκοι Wood Mackenzie και S&P.

Σύστημα μετατροπής ισχύος 2,5 MW και χωρητικότητας έως 5 MWh

Επιπλέον, η Sungrow παρουσίασε το πιο πρόσφατο PowerTitan 2.0 BESS, το οποίο φιλοξενεί σύστημα μετατροπής ισχύος 2,5 MW (PCS) και χωρητικότητας έως 5 MWh σε δοχείο 20 ποδιών, με βάση μια νέα κυψέλη μπαταρίας λιθίου 314Ah μεγαλύτερης μορφής.

Έφερε επίσης ένα προϊόν BESS 5 MWh, 20 ποδιών σε εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιεί κυψέλες 314 Ah, ο κατασκευαστής μπαταριών Hithium. Στη φετινή RE+ στις ΗΠΑ, η εταιρεία έφερε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά το προϊόν που ονομάζεται ESS 2.0.

Ο Κινέζος κατασκευαστής επικεντρώνεται στην παραγωγή μπαταριών για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας, όπου πολλοί από τους ανταγωνιστές του φροντίζουν για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) αναμένοντας έως το 2025 αύξηση της ετήσιας παραγωγικής ικανότητας από τις 70 GWh σε 135 GWh.

Όπως το Trina Storage, το Hithium προμηθεύει τα δικά του κύτταρα LFP στις λύσεις BESS του.

Η EVO Power χρησιμοποιεί μετατροπείς Ingeteam

Επίσης στην έκθεση, ο Αυστραλός κατασκευαστής BESS EVO Power υπέγραψε συμφωνία για τη χρήση των υγρόψυκτων αντιστροφέων αμφίδρομης αποθήκευσης ενέργειας της Ingeteam στα προϊόντα της.

Με έδρα την πολιτεία της Βικτώριας της All-Energy Australia, η EVO Power στοχεύει στο μεγαλύτερο άκρο κλίμακας μεγαβάτ της εμπορικής και βιομηχανικής αγοράς (C&I), αν και διαθέτει επίσης μια λύση μπαταριών συνδεδεμένη με DC για έργα κλίμακας κοινής χρήσης.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση αυτού που φέρεται να είναι το πρώτο έργο στην Αυστραλία που διαθέτει σύστημα αποθήκευσης ηλιακού συνόλου DC, χρησιμοποιώντας το προϊόν χρηστικής κλίμακας της σειράς EVO Power CONNECT, μαζί με φωτοβολταϊκές μονάδες διπλής όψης και έναν κεντρικό μετατροπέα SMA.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στη Νότια Αυστραλία για τον προγραμματιστή Flow Power, διαθέτει ηλιακή φωτοβολταϊκή συστοιχία 5,8 MW και BESS 6,7 MWh.

Η στρατηγική συνεργασία της EVO Power με την Ingeteam επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που έλαβε χώρα στην All-Energy Australia, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι αμφίδρομοι μετατροπείς Ingecon Sun Storage 3Power της Ingeteam θα χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές κλίμακας βοηθητικών εφαρμογών μέσης τάσης αρθρωτών εύρους BESS της EVO Power, που ονομάζονται AMP.

Το AMP υποστηρίζεται ότι είναι μια λύση χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένη για plug & play, με έως και δύο μονάδες PCS ανά ολίσθηση, χρησιμοποιώντας τεχνολογία επεξεργασίας ψηφιακού σήματος που προσφέρει αποτελεσματικό έλεγχο μετατροπέα.

Περιλαμβάνει μετασχηματιστή μέσης τάσης και βοηθητικό τροφοδοτικό, διαθέσιμο από 2MW έως 5MW.

Σε αυτό που γίνεται γρήγορα βιομηχανικό πρότυπο για το BESS, το AMP χρησιμοποιεί κυψέλες LPF και η EVO Power είπε ότι μπορεί να εκτελέσει πολλαπλούς τρόπους λειτουργίας που ταιριάζουν σε εφαρμογές από εξομάλυνση ισχύος και χρονική μετατόπιση ενέργειας στην υποστήριξη δικτύου και βοηθητικές υπηρεσίες, όπως ρύθμιση συχνότητας. μαύρη εκκίνηση και παροχή συνθετικής αδράνειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης