Ενέργεια

Συνεχίζονται περιορισμένες οι ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Συνεχίζονται περιορισμένες οι ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Η διακοπή στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ Karish οδήγησε στην άντληση περισσότερου φυσικού αερίου από το Leviathan, μειώνοντας τις εξαγωγές σύμφωνα με το Reuters

 

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Αίγυπτο ξεκίνησαν ξανά μετά από διακοπή του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά σε μικρές ποσότητες, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου, χωρίς να διευκρινίσει την τρέχουσα ροή.

Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν την Τρίτη ότι η ροή είχε επαναληφθεί, με δύο να λένε ότι απλώς μειώθηκε, όχι διακόπηκε.

Η διακοπή στις εξαγωγές ακολουθεί την αναστολή της παραγωγής από το Ισραήλ στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar της Chevron στις 9 Οκτωβρίου, λίγο μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα. Παράλληλα, οι προμήθειες ανακατευθύνθηκαν επίσης μέσω αγωγού στην Ιορδανία και όχι απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού προς την Αίγυπτο.

'Ελλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας

Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου ανέφερε σε ανακοίνωση την περασμένη Κυριακή ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν στο μηδέν από 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (mcfd), συμβάλλοντας σε ένα έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει προκαλέσει διακοπές ρεύματος για μήνες.

Αξιωματούχος του έργου Leviathan, ωστόσο, δήλωσε την Τρίτη ότι "οι εξαγωγές στην Αίγυπτο συνεχίζονται συνεχώς, γεγονός που δείχνει τη δέσμευση του έργου προς τους πελάτες του και την αιγυπτιακή αγορά. Η παραγωγή φυσικού αερίου στο Leviathan συνεχίστηκε καθ' όλη αυτή την περίοδο."

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι μια σύντομη διακοπή στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ Karish οδήγησε στην άντληση περισσότερου φυσικού αερίου από το Leviathan, μειώνοντας τις εξαγωγές αλλά δεν τις σταμάτησαν.

Η Αίγυπτος βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ για να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησης της, καθώς και για επανεξαγωγές που κερδίζουν σημαντικά σπάνιο ξένο νόμισμα.

Η Αίγυπτος, όπου υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο από τον πληθυσμό των 105 εκατομμυρίων, έχει επίσης δει τη δική της παραγωγή φυσικού αερίου να μειώνεται σε χαμηλό τριών ετών φέτος. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, καθώς οι καύσωνες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ψύξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης