Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

COP28: Πιέσεις για τριπλασιασμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ - Tι αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου

COP28: Πιέσεις για τριπλασιασμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ - Tι αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου

 Το προσχέδιο  που δημοσιεύει το Reuters διπλασιάζει επίσης τον παγκόσμιο ετήσιο ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε 4% ετησίως μέχρι το 2030

 

H Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να πείσουν και άλλες κυβερνήσεις να υπογράψουν την παγκόσμια συμφωνία που αποσκοπεί στον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με νέα έγγραφα που είδε το Reuters.

Οι οικοδεσπότες της συνόδου κορυφής για το κλίμα της COP28 συνεργάζονται με άλλες κυβερνήσεις για να υπογράψουν μια δέσμευση εν όψει των διαπραγματεύσεων για το κλίμα του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα στο Ντουμπάι, η οποία θα συμφωνούσε να τριπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη αυτή τη δεκαετία.

Η συμφωνία θα προβλέπει εγκατάσταση 11.000 GW έως το 2030 σε μια προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής που στάλθηκε σε άλλες κυβερνήσεις και είδε το Reuters. Το προσχέδιο της δέσμευσης θα διπλασιάσει επίσης τον παγκόσμιο ετήσιο ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε 4% ετησίως μέχρι το 2030.

«Έχουμε τις λύσεις στο χέρι και έχουμε ήδη κάνει τεράστια βήματα προς την επέκταση της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γίνουμε πιο ενεργειακά αποδοτικοί», ανέφερε η επιστολή.

Ποιες χώρες υπογράφουν

Η επιστολή υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Προεδρία των ΗΑΕ της συνόδου κορυφής COP28 και τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και από τα Μπαρμπάντος, την Κένυα, τη Χιλή και τη Μικρονησία.

Το προσχέδιο πρέπει ακόμη να λάβει ομόφωνη έγκριση από 200 έθνη που εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, προκειμένου να είναι μέρος της επίσημης έκβασης των συνομιλιών COP28 του ΟΗΕ.
Αλλά αυτή η ομόφωνη έγκριση δεν θα εξασφαλιστεί εύκολα, με το προσχέδιο να διευκρινίζει ξεκάθαρα ότι αυτή η επίθεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να συνδυαστεί με τη «σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα» καθώς και να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης