Ενέργεια

Υψηλού ρίσκου η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο - Η στρατηγική της ΔΕΠΑ

Υψηλού ρίσκου η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο - Η στρατηγική της ΔΕΠΑ
H διασφάλιση της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με σταθερά χαμηλές τιμές είναι πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε
(upd)Κρίσιμο αναδεικνύεται το ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου σε μια περίοδο, που φαινομενικά η η διασφάλιση της προμήθειας ελέγχεται, την ίδια ώρα που οι τιμές του συμβολαίου ΤΤF κινούνται οριακά στα επίπεδα των 50 ευρώ/ MWh.
Από την άλλη πλευρά ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η απόφαση της Βουλγαρίας να φορολογήσει το ρωσικό αέριο, η νομιμότητα της οποίας αναμένεται να κριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσεχές δεκαήμερο αλλά και το γεγονός ότι οι όγκοι του ρώσικου αερίου παραμένουν υψηλοί στην ελληνική αγορά, ξεπερνώντας το 40% καταδεικνύουν ότι η αγορά αυτή βασίζεται σε ευαίσθητες ισορροπίες και μπορεί να καταστεί ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες.

Παράλληλα η αύξηση του κόστους από το take or pay της ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, εύλογα απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το κόστος ύψους 350 - 400 εκατ ευρώ θα το επωμισθεί ο προϋπολογισμός. Η ΔΕΠΑ έχει οργανώσει την στρατηγική της που βασίζεται στο κόστος των προμηθειών του συνόλου της αγοράς και προετοιμάζεται για τον τελικό γύρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΔΕΠΑ μπορεί να επιτύχει ένα αποτέλεσμα που θα της δώσει σημαντικά περιθώρια αποσυμπίεσης, καθώς η σύμβαση με την Gazprom διαρκεί μέχρι το 2026.

Ο παρών σχεδιασμός προβλέπει προσφυγή στην διαιτησία, αν δεν ευοδωθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων. Τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ θα βασισθούν, στο ότι δεν μπορεί να πληρώνει υψηλότερα τιμήματα, όταν ανταγωνιστές εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές

Σε κάθε περίπτωση όμως μια επικύρωση της απόφασης της Βουλγαρίας για επιπλέον φόρο 10 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο, αν και δεν είναι καθόλου βέβαια από την κοινοτική πλευρά, θα οδηγήσει με σιγουριά σε αύξηση του κόστους του αερίου που εισέρχεται από τους αγωγούς και θα αυξήσει το ρίσκο εύρεσης αερίου, αν κλιμακωθεί η κρίσης της Μέσης Ανατολής. Ακραία ενδεχόμενα όπως το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ θα κάνουν και το αμερικανικό LNG δυσεύρετο με αποτέλεσμα να δούμε τιμές αντίστοιχες της περιόδου του 2022. Το ενδεχόμενο διακοπής τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου λόγω της βουλγαρικής φορολογίας δεν πρέπει να θεωρείται το πιθανότερο σενάριο.

Η στρατηγική της ελληνικής πλευρά για απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο είναι προφανής με δεδομένη την ευθυγράμμιση με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή πολιτική γραμμή.
Με εξαίρεση προς το παρόν τουλάχιστον την στρατηγική της Αυστρίας που ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική, επιδιώκοντας απευθείας συμφωνία με την Ρωσία.

Όμως ο βαθμός και η ταχύτητα με την οποία κάτι τέτοιο επιχειρηθεί να υλοποιηθεί έχουν σημασία, ώστε να μην προσκρούσουν σε άλλους εξωγενείς παράγοντες λόγω της περιόδου, που θα φέρουν πρόσθετες δυσκολίες. Ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης εξάλλου θέτει ως προϋπόθεση στους υπολογισμούς διατήρτησης της ομαλότητας στην αγορά, ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να μας πουλάνε φθηνά και οι τιμές αυτές θα φθάνουν στον καταναλωτή.

Σε κάθε πρίπτωση η πορεία της αγοράς του φυσικού αερίου θα κριθεί:
- Από την επιβολή η μη του βουλγαρικού φόρου στο ρωσικό αέριο με άμεσο κίνδυνο την αύξηση των τιμών
- Την εξέλιξη της διπαραγμάτευσης της ΔΕΠΑ για την ρήτρα take or pay
- Tην αποσυμπίεση ή κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης