Ενέργεια

Σήμα κινδύνου από τον ΣΒΕ για το ενεργειακό κόστος - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με Σκυλακάκη - Σδούκου

Σήμα κινδύνου από τον ΣΒΕ για το ενεργειακό κόστος - Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με Σκυλακάκη - Σδούκου

PPas και οριοθέτηση του όρου «ενεργοβόρες βιομηχανίες» στο επίκεντρο των συνομιλιών

Τη σκυτάλη για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους πήρε μετά την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Λουκία Σαράντη κατέβηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Η κ. Σαράντη μετέφερε στον υπουργό κ. Σκυλακάκη και την υφυπουργό κ. Αλεξάνδρα Σδούκου την αγωνία των βιομηχανικών επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους μετά το τέλος των επιδοτήσεων και ζήτησε παρεμβάσεις για την μείωσή του, καθώς απειλείται η ανταγωνιστικότητά τους.

Απειλούνται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις

Πιθανές εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τόσο Υψηλή όσο και Μέση Τάση τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΒΕ επισημαίνοντας και τις αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΒΕ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη ΡΑΑΕΥ να διευκρινίσουν πως οριοθετούν τον όρο «ενεργοβόρες βιομηχανίες», κάτι που συνέδεσαν με τα κίνητρα που εξετάζονται για την ενίσχυση αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων και την ανάγκη διεύρυνσής τους σε μεγαλύτερη γκάμα επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΒΕ έθεσαν επίσης και το ζήτημα των PPas με παραγωγούς ΑΠΕ, που έχει προκαλέσει γενικευμένη αναστάτωση στους κόλπους των επιχειρήσεων μετά την προωθούμενη από το ΥΠΕΝ ανατροπή της προτεραιοποίησης της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων για όρους σύνδεσης με το δίκτυο, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.

Πρόβλημα η παλαιότητα του δικτύου

Η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λουκία Σαράντη έθεσε με έμφαση στη συνάντηση και το πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα από την κακή ποιότητα του δκτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε, λόγω παλαιότητας του δικτύου παρατηρούνται συχνές βυθίσεις τάσεις, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η λειτουργία των επιχειρήσεων συχνά πυκνά ή και να προκαλούνται βλάβες σε μηχανήματα.

Με παρότρυνση του ΔΕΔΔΗΕ και ΣΒΕ θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για να εξετάσουν το πρόβλημα και να δουν στοχευμένες παρεμβάσεις στο δίκτυο, αφού η γενικευμένη αναβάθμισή του εκτός από χρονοβόρα θα εκτοξεύσει στα ύψη τις αντίστοιχες χρεώσεις και το κόστος ρεύματος.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν καλλιέργησε προσδοκίες για μείωση του ενεργειακού κόστους. Αντιθέτως ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις ρεύματος καταργούνται στο τέλος του έτους και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παράτασή τους τόσο λόγω του ευρωπαϊκού πλαισίου όσο και λόγω έλλειψης δημοσίων πόρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης