Telegraph: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι δαπανηρή λύση σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα

Telegraph: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι δαπανηρή λύση σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα

Ανατρεπτική άποψη για τη νέα μορφή ενέργειας στο άρθρο του David Blackmon στο telegraph.co.uk

Άλλη διάσταση στο θέμα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) δίνει ο David Blackmon (έχει καριέρα 40 ετών στην ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ εκ των οποίων τα τελευταία 23 ήταν στο χώρο της δημόσιας πολιτικής, διαχειρίζοντας ρυθμιστικά και νομοθετικά θέματα για διάφορες εταιρείες) με κείμενό του που δημοσιεύεται στο telegraph.co.uk.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση, ζητώντας όμως επιδοτήσεις για να το κάνουν.

Δε διστάζει να χαρακτηρίσει αχρείαστη την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την οποία πρέπει να δαπανηθούν πολλά λεφτά.


Αναλυτικά:

Οι θιασώτες της πολυδιαφημισμένης ενεργειακής μετάβασης αποφάσισαν από νωρίς να επικεντρώσουν τη στρατηγική τους για επιδοτήσεις για αιολική και ηλιακή ενέργεια στην παραγωγή ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα στις μεταφορές.

Η επιχείρηση EV ήταν η πρώτη που σήμανε ότι τα πράγματα δεν επρόκειτο να προγραμματιστούν στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς τα απούλητα αποθέματα άρχισαν να συσσωρεύονται σε παρτίδες αντιπροσώπων εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης, επίμονου πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι αναλυτές άρχισαν να προβλέπουν ότι η μέγιστη υιοθέτηση EV θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα 2-3 χρόνια και να φτάσει μόλις το 10-12% του συνολικού στόλου οχημάτων.


Ακυρώσεις επενδύσεων από αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι ταλαιπωρημένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η GM ανακοίνωσαν πρόσφατα ακυρώσεις σε ορισμένες μεγάλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και καθυστερήσεις για ένα χρόνο στα εγκαίνια νέων εργοστασίων και στην εισαγωγή νέων μοντέλων.

Αν μη τι άλλο, η βιομηχανία της Big Wind φαίνεται να βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία.


Δάνεια ζητάει η Siemens Energy

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Siemens Energy (ένας σημαντικός κατασκευαστής ανεμογεννητριών, πλατφορμών και άλλων πράσινων τεχνολογιών), έχει ζητήσει εγγυήσεις δανείων από τη γερμανική κυβέρνηση έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,9 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς το αυξανόμενο κόστος και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αλλάξει τα οικονομικά των μεγάλων έργων της, παρά τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και τα κίνητρα που έχει ήδη παράσχει η κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ γνωστιποίησε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ανάγκες της εταιρείας λέγοντας τα εξής: «Όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι εάν δεν αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό, θα ωφελήσουμε ως οικονομία».


Κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες ανακοίνωσαν απομειώσεις

Την περασμένη εβδομάδα, η Δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης ανέμου Orsted δήλωσε ότι ακυρώνει δύο μεγάλα έργα, το Ocean Wind 1 και 2, στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϊ, αφού απορρίφθηκαν τα αιτήματά της για υψηλότερες επιδοτήσεις.

Στην ανακοίνωση των κερδών της, η Orsted είπε ότι αναγνώριζε ζημίες απομείωσης ύψους 28,4 δισεκατομμυρίων DKK, που αντιστοιχεί σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, κατηγορώντας τις «δυσμενείς επιπτώσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξημένα επιτόκια και την έλλειψη προσαρμογής OREC στο Sunrise Wind». για την ανάγκη να γίνει η απογραφή.

Η BP και η Equinor (δύο μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που ασχολούνται επίσης με την υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ), ανακοίνωσαν δικές τους απομειώσεις ύψους 540 εκατομμυρίων δολαρίων και 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.


«Προσαρμογή OREC»

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη βιομηχανική ορολογία, ο όρος «προσαρμογή OREC» αναφέρεται στα Πιστοποιητικά Ανανεώσιμης Ενέργειας Ανανεώσιμων Πηγών Αιολικής Ενέργειας (Offshore Wind Renewable Energy Certificates), ένα κλασικό πράσινο σύστημα μετατόπισης κόστους στο οποίο η τοπική, η πολιτειακή ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει στους προγραμματιστές αιολικής ενέργειας ένα συμφωνημένο τέλος για κάθε μεγαβάτ ισχύος κατασκευάζουν και παραδίδουν σε τοποθεσίες που ευνοούνται από αυτές τις κυβερνήσεις. Αυτά τα τέλη καταλήγουν να χρησιμοποιούνται στα τέλη κοινής ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ως μέρος μιας σειράς κρυφών χρεώσεων στους μηνιαίους λογαριασμούς τους.

 

Μεγάλο πρόβλημα για τον Μπάιντεν οι ακυρώσεις της Orsted

Με πολλά επιπλέον έργα υπό ανάπτυξη στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού των ΗΠΑ, οι ακυρώσεις της Orsted θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον των φιλόδοξων στόχων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ανακοίνωση Orsted ήρθε στον απόηχο μιας μίσθωσης στον Κόλπο του Μεξικού για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας που προσέλκυσε μόνο έναν πλειοδότη για μια διαδρομή στα ανοιχτά της Λουιζιάνα και κανέναν πλειοδότη για εκτάσεις στα ανοικτά των ακτών του Τέξας .


Οι ακυρώσεις της Orsted ζημιώνουν και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϋ

Οι ακυρώσεις προκαλούν επίσης σοβαρή ζημιά στους στόχους υπεράκτιων αιολικών του νυν κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϋ, Φιλ Μέρφι, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρη τη δυσαρέσκειά του με την απόφαση του Όρστεντ, λέγοντας: «Η σημερινή απόφαση της Orsted να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις της στο Νιου Τζέρσεϊ είναι εξωφρενική και θέτει υπό αμφισβήτηση την απόφαση της εταιρείας. αξιοπιστία και ικανότητα. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η εταιρεία έκανε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα και την πρόοδο του έργου Ocean Wind I.»


Αναποτελεσματική και δαπανηρή είναι η υπεράκτια αιολική ενέργεια

Κανείς δεν φαίνεται να θέλει να το παραδεχτεί, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορεί να γεμίσει φθηνότερα και αποτελεσματικότερα από μια σειρά από άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας. Είναι αναμφίβολα μια αναποτελεσματική, εξαιρετικά δαπανηρή λύση σε ένα πρόβλημα που απλά δεν υπάρχει.

Επομένως, κανείς δεν πρέπει να θρηνεί για τα προφανή οικονομικά προβλήματα αυτής της περιττής βιομηχανίας.

Οι πληρωτές τελών κοινής ωφέλειας θα πρέπει να απαιτούν από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να κλείσουν απλώς το τηλέφωνο όταν τηλεφωνούν στελέχη της εταιρείας ζητώντας περισσότερες επιδοτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης