Ενέργεια

Το 2024 το θεσμικό πλαίσιο για το υδρογόνο με στόχο αξιοποίησης 1,7 GW ΑΠΕ ως το 2030 - Market test από τον ΔΕΣΦΑ

Το 2024 το θεσμικό πλαίσιο για το υδρογόνο με στόχο αξιοποίησης 1,7 GW ΑΠΕ ως το 2030 - Market test από τον ΔΕΣΦΑ

 Η  διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για το υδρογόνο

 

Στις αρχές του 2024 θα τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και την πιστοποίηση έργων υδρογόνου. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΔΕΣΦΑ για το υδρογόνο.

Όπως είπε οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί για το νέο θεσμικό πλαίσιο που εκπονείται από ειδική ομάδα εργασίας είναι να διαμορφωθεί μια διαδικασία αδειοδότησης που να μην είναι πολύ «βαριά» με υπερβολικές ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. «Πολύ σύντομα, είπε ο γενικός γραμματέας, η Ελλάδα δεν θα είναι μια από τις οκτώ εξαιρέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ που δεν διαθέτουν στρατηγική για το υδρογόνο».


Παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ανακοινώνοντας ότι χθες κατατέθηκε στην Κομισιόν το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο κ. Αϊβαλιώτης είπε ότι σε αυτό προβλέπεται πως έως το 2030 1,7 GW ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ θα κατευθύνεται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου ενώ το 2050 η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου θα φθάσει στα 30 GW.

Υπογράμμισε δε ότι η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίοι είναι πάρα πολύ υψηλοί όπως για παράδειγμα η παραγωγή από υπεράκτια αιολικά που σχεδιάζεται να ανέρχεται σε 12GW έως το 2050.
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της χρηματοδότησης υπογράμμισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά την αναθεώρηση του Repower EU προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων άνω των 50 εκατ ευρώ μέσω της παροχής δανείων.

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι είχε υπογραμμίσει την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για το υδρογόνο. «Δεν έχουμε πολιτική για το υδρογόνο και πρέπει να επιταχύνουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια καλά λειτουργούσα και αποτελεσματική αγορά.

Επίσης προανήγγειλε τη διενέργεια market test για το υδρογόνο από τον ΔΕΣΦΑ σημειώνοντας ότι έχει ήδη γίνει σε άτυπο επίπεδο και δείχνει το ενδιαφέρον την αγοράς αλλά θα ακολουθήσει και οργανωμένο market test για να οδηγηθεί ο Διαχειριστής σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Χρειαζόμαστε καθαρή στρατηγική και συγκεκριμένους στόχους. Πρέπει να προχωρήσουμε από το όραμα στη δράση», κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Γκάλι.

Δύσκολος ο σχεδιασμός της νέας αγοράς σε κοινοτικό επίπεδο

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Δημήτρης Φούρλαρης παρουσίασε τους προβληματισμούς που υπάρχουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις αρχές που θα διέπουν τη νέα αγορά του υδρογόνου. Όπως είπε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, η οποία θα τροποποιήσει την κύρια οδηγία και τον κανονισμό για το φυσικό αέριο, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη μετά από περισσότερα από δύο χρόνια δείχνει τη δυσκολία σχεδιασμού της νέας αγοράς και τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΕΣΕΚ κάθε χώρας, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να βλέπουν τα επενδυτικά σχέδια του υδρογόνου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου με συντονισμένο τρόπο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ αναφερόμενος στα υπάρχοντα δίκτυα φυσικού αερίου, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα, πρέπει να αποφευχθεί η διασταυρούμενη επιδότηση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φούρλαρης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που εισήγαγε φυσικό αέριο και ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να μείνουμε πίσω και πρόσθεσε ότι τα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά διότι η απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις εκπομπές άνθρακα θα λειτουργήσει μόνο εάν είναι εγγυημένη η ενεργειακή ασφάλεια και εάν το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ είναι ανθεκτικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης