DVN: Τέλειωσε η 1η Φάση του Προτύπου JIP πλωτών υπεράκτιων αιολικών υποσταθμών

DVN: Τέλειωσε η 1η Φάση του Προτύπου JIP πλωτών υπεράκτιων αιολικών υποσταθμών

Στόχος του έργου είναι να υποστηρίξει την κλιμάκωση του πλωτού ανέμου

Η DNV ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του βιομηχανικού έργου JIP που επικεντρώνεται στη θέσπιση προτύπων υπεράκτιων υποσταθμών για τον αναπτυσσόμενο τομέα των πλωτών αιολικών.

Σύμφωνα με το 2023 Energy Transition Outlook (ETO) της εταιρείας η οποία εδρεύει στη Νορβηγία, η πλωτή υπεράκτια αιολική δυναμικότητα προβλέπεται να ξεπεράσει τα 260 GW έως το 2050.

Οι υπεράκτιοι υποσταθμοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κλιμάκωση του πλωτού υπεράκτιου αιολικού αέρα, λειτουργώντας ως κόμβοι για τη σύνδεση πολλών ανεμογεννητριών και τη μετάδοση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις αγορές.

Με έμφαση στην κάλυψη των κενών στην υπάρχουσα τεχνολογία και τα πρότυπα που ισχύουν για τους πλωτούς υποσταθμούς, το JIP θα μπορούσε να βοηθήσει την αιολική βιομηχανία να εκπληρώσει τις δυνατότητές της και να συμβάλει στη συνεχή εξέλιξη του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, δήλωσε η DNV.


Κύριες συνέπειες της πρώτης φάσης του JIP

Τα κύρια αποτελέσματα της πρώτης φάσης του JIP περιλαμβάνουν την επιβεβαίωση της σκοπιμότητας των πλωτών υπεράκτιων υποσταθμών (FOSS) και των καλωδίων εξαγωγής, τον εντοπισμό κενών που απαιτούν προσοχή και την επισήμανση της ωριμότητας των λύσεων AC σε σύγκριση με το DC.

Το έργο διεξήγαγε επίσης ανάλυση σκοπιμότητας για γενικούς τύπους πλωτήρα και ιδέες δυναμικών καλωδίων εξαγωγής.

Δίνοντας έμφαση σε μια ισχυρή διαδικασία σχεδιασμού για βελτιστοποιημένους ολοκληρωμένους πλωτούς υποσταθμούς, η DNV σχεδιάζει να ενσωματώσει τα ευρήματα της JIP στην επόμενη ενημέρωση του DNV-ST-0145 για πλωτούς υποσταθμούς και του DNV-ST-0359 για δυναμικά καλώδια, αμφότερα προγραμματισμένα για το 2024, σύμφωνα με την DNV.

«Τα πρότυπα είναι σημαντικά στις αναδυόμενες βιομηχανίες, καθώς ενθαρρύνουν την καινοτομία και τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ασφάλεια και αξιοπιστία. Ήταν πολύτιμο να δουλέψουμε μαζί με 38 κορυφαίες εταιρείες που καλύπτουν όλα τα πεδία και τους κλάδους σε αυτό το έργο και ανυπομονούμε να ενσωματωθούν πλωτοί υποσταθμοί στο DNV-ST-0145», δήλωσε ο Claus Christensen (Senior Chief Specialist στο Orsted and JIP Chairman).


Φάση 2
του JIP

Το DNV ξεκινά τώρα τη δεύτερη φάση αυτού του JIP, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν οι συμμετέχοντες στη Φάση 1 και οι νέοι συμμετέχοντες.

Η Φάση 2 θα βασίζεται στη Φάση 1 που παραδίδεται και θα λαμβάνεται από τους συνεισφέροντες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DNV «Ο απώτερος στόχος του JIP είναι να υποστηρίξει την κλιμάκωση του πλωτού ανέμου με ένα αποδεκτό επίπεδο τεχνικού, εμπορικού και κινδύνου HSE, μέσω ισχυρών κατευθυντήριων γραμμών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης