ΤITAN: Κέρδη ρεκόρ 198 εκατ. στο 9μηνο με ισχυρές πωλήσεις στις κύριες αγορές

ΤITAN: Κέρδη ρεκόρ 198 εκατ. στο 9μηνο με ισχυρές πωλήσεις στις κύριες αγορές

Όλες οι αγορές κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων, στη δυναμική των τιμών και στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα

Κέρδη ρεκόρ, στα 198 εκατ. ευρώ, κατέγραψε ο όμιλος Τιτάν, στο 9μηνο του 2023, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,64 ευρώ.

Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν σε €1.892 εκ. στο εννεάμηνο χάρη στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων σε όλες τις αγορές και στα αυξημένα επίπεδα τιμών.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 72% και διαμορφώθηκαν σε €397 εκ. το εννεάμηνο, καθώς αποκαταστάθηκαν τα περιθώρια κέρδους.

Όλες οι αγορές κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων, στη δυναμική των τιμών και στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,5x. Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου σε «BB» με θετική προοπτική, ενώ δόθηκε αξιολόγηση «BB+» από τον οίκο Fitch.

Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε €158 εκ., εστιάζοντας σε έργα ανάπτυξης δυναμικότητας και εργασιών, ενεργειακής αποδοτικότητας και βελτίωσης logistics.

Το 3ο τρίμηνο ο Όμιλος μείωσε περαιτέρω τον δείκτη κλίνκερ προς τσιμέντο (76,9% έναντι 78,4% πέρυσι) και αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (19,1%, +2 ποσοστιαίες μονάδες), μειώνοντας τις ειδικές καθαρές εκπομπές CO2 κατά 2,1%, έναντι του 3ου τριμήνου 2022.

Ο φορέας MSCI αναγνώρισε και πάλι τις κορυφαίες επιδόσεις του Τιτάνα σε θέματα ESG, αξιολογώντας τον Όμιλο με «ΑΑ» για τρίτη συνεχή χρονιά.

Οι θετικές προοπτικές διατηρούνται για το έτος, χάρη στα επίπεδα ζήτησης στις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου, στα σταθερά επίπεδα τιμών και στην περαιτέρω βελτίωση του κόστους, ως αποτέλεσμα υλοποίησης επενδυτικών έργων.

Επισκόπηση του τρίτου τριμήνου και του εννεαμήνου του 2023

Ο Όμιλος διατήρησε την αναπτυξιακή δυναμική του και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5,9% σε €663,2 εκ., συγκριτικά με €626,3 εκ. το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν σημαντική αύξηση ύψους 63,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε €155,5 εκ. Οι αυξημένοι όγκοι, τα θετικά επίπεδα τιμών, η λειτουργική αποδοτικότητα, το βελτιωμένο ενεργειακό μίγμα και η συγκράτηση του κόστους ενέργειας, συνέβαλαν αθροιστικά στην αποκατάσταση του περιθωρίου κέρδους.

Αν και παρατηρήθηκε μερική υποχώρηση του ενεργειακού κόστους σε τομείς όπως των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας -συγκριτικά με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2022- η αγορά συνέχισε να δέχεται πιέσεις από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστος εργασίας, των πρώτων υλών και άλλων παραμέτρων του κόστους παραγωγής.

Ωστόσο, η δυναμική θέση του Ομίλου σε αγορές με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά διατήρησε αμείωτη τη ζήτηση τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο όσο και κατά της διάρκεια του εννεαμήνου.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις του Ομίλου το εννεάμηνο του 2023 κατέγραψαν αύξηση 13,9% και διαμορφώθηκαν σε €1.892,2 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA κατά την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε €396,7 εκ., καταγράφοντας σημαντική αύξηση ύψους 71,5% έναντι του 2022.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €197,6 εκ., έναντι €89,1 εκ. κατά το ίδιο διάστημα του 2022.

Επενδύσεις και Χρηματοδότηση

Χάρη στα υψηλά κέρδη EBITDA των €397 εκ. και παρά τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες ύψους €158 εκ., οι οποίες είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα και επίκεντρο την αποτελεσματική επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, την εξοικονόμηση κόστους παραγωγής, τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των logistics, οι ελεύθερες ταμειακές ροές για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους διαμορφώθηκαν σε €160 εκ., συγκριτικά με εκροές ύψους €73 εκ. το ίδιο διάστημα του 2022.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 μειώθηκε κατά €147 εκ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και ανήλθε σε €765 εκ.

Σε συνδυασμό με την αυξημένη κερδοφορία, ο λόγος καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 1,5x, επίπεδο συμβατό με την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Το καλοκαίρι του 2023 η TCI έλαβε από τον οίκο Fitch αξιολόγηση “BB+”, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 ο οίκος S&P αναβάθμισε την TCI σε «BB» με θετική προοπτική.

Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου

Στις 8 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενός νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €20 εκ. και εκτιμώμενης διάρκειας 9 μηνών. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος αξίας €10 εκ, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης