Αυστραλία: Συμφωνία CS Energy - GE Vernova για την προμήθεια μονάδων παραγωγής υδρογόνου

Αυστραλία: Συμφωνία CS Energy - GE Vernova για την προμήθεια μονάδων παραγωγής υδρογόνου

Μπορεί να προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας και να τονώσει την οικονομία κατά 33 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040

Η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας της Αυστραλίας (CS Energy) ανακοίνωσε την Πέμπτη 9/11/2023 ότι υπέγραψε συμφωνία με την GE Vernova για την προμήθεια μονάδων παραγωγής αιχμής για υδρογόνο για το Brigalow Peaking Power Plant, που κατασκευάζεται στον κόμβο καθαρής ενέργειας Kogan Creek στο Western Downs.

Η μονάδα αιχμής των 400 MW αποκαλύφθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο ως μέρος του Σχεδίου Ενέργειας και Εργασίας της κυβέρνησης Palaszczuk, κερδίζοντας χρηματοδότηση ως μια γεννήτρια ενέργειας «ταχείας εκκίνησης» που θα ξεκινούσε να χρησιμοποιεί αέριο αναμεμειγμένο με υδρογόνο με στόχο τη μετάβαση στο 100% πράσινο υδρογόνο με την πάροδο του χρόνου.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα «υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια» για το κράτος, με τη δυνατότητα να λειτουργεί σε περιόδους υψηλής ζήτησης για την υποστήριξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση λέει ότι το εργοστάσιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει έως το 2026, θα προμηθεύεται το ανανεώσιμο υδρογόνο του από το εργοστάσιο επίδειξης ανανεώσιμου υδρογόνου της CS Energy της Kogan.

«Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου αναμένεται να κλιμακωθεί μέσω της ανάπτυξης μιας εγκατάστασης παραγωγής υδρογόνου εμπορικής κλίμακας ως μέρος του Kogan Clean Energy Hub», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το εργοστάσιο επίδειξης ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στο Kogan Creek αναπτύσσεται επίσης από την CS Energy, δίπλα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Kogan Creek, που διαθέτει συστεγαζόμενο ηλιακό πάρκο, μπαταρία, ηλεκτρόλυση υδρογόνου και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

 

Σκοπός του έργου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του έργου, τα τρέχοντα σχέδια περιλαμβάνουν ηλεκτρόλυση υδρογόνου 1MW, ηλιακό πάρκο 2MW, σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 2MW/4MWh και κυψέλη καυσίμου υδρογόνου 30kW. Η ετήσια παραγωγή υδρογόνου υπολογίζεται σε περίπου 75.000 kg ετησίως.

Το πόσο γρήγορα θα ενωθούν όλα αυτά και πόσο γρήγορα θα μπορέσει η μονάδα με αιχμή αερίου να μεταβεί σε 100% ανανεώσιμο υδρογόνο, μένει να φανεί. Αλλά η πίεση είναι συνεχής.

Ο ταμίας του Κουίνσλαντ, Κάμερον Ντικ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πολιτεία θα χρειαζόταν έως και 3 GW επιπλέον «αερίου χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών» για τη ζήτηση αιχμής και την εφεδρική ασφάλεια έως το 2035, την ίδια χρονιά που το Κουίνσλαντ δεσμεύτηκε να τηρήσει τη νομοθεσία που πρόκειται να θεσπιστεί σύντομα. στόχος 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το εργοστάσιο παραγωγής αιχμής Brigalow δίνει την ευκαιρία για πραγματική δράση για την κλιματική αλλαγή, απομακρύνοντας από τα ορυκτά καύσιμα στο πράσινο υδρογόνο που παράγεται εδώ στο Κουίνσλαντ από τον άφθονο ήλιο, τον άνεμο και το νερό μας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της πολιτείας Μικ ντε Μπρένι.

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

«Γνωρίζουμε ότι το πράσινο υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας και να τονώσει την οικονομία κατά 33 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040,και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε αυτό το εγχείρημα, ως μέρος της δέσμευσής μας για τις μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, κλίματος και εξαγωγών σε γενιά».

Ο Darren Busine (Διευθύνων Σύμβουλος της CS Energy), λέει ότι ο σχεδιασμός ανοιχτού κύκλου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κορυφής Brigalow θα παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών κύκλων εκκίνησης/διακοπής ανά ημέρα και αύξησης της ισχύος σε πλήρη ισχύ εντός 5 λεπτών.

«Αυτό το έργο, είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο δημιουργούμε κόμβους καθαρής ενέργειας στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας, για να παραδώσουμε το ενεργειακό μείγμα που απαιτείται για την αξιόπιστη μετάβαση του δικτύου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες στο εργατικό δυναμικό μας να αναβαθμιστεί», δήλωσε ο Busine.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης