Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μετατέθηκε για τις 15/1/2024 ο δεύτερος διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Λιθουανίας (offshorewind.biz)

Μετατέθηκε για τις 15/1/2024 ο δεύτερος διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Λιθουανίας (offshorewind.biz)

Καταλυτικός ο ρόλος των οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν τις ΑΠΕ

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας επιβεβαίωσε ότι ο δεύτερος διαγωνισμός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας θα ανοίξει στις 15 Ιανουαρίου 2024 (το είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα), όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα offshorewind.biz.

Ο διαγωνισμός αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο αντί για αυτό το φθινόπωρο, διότι το Υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας έλαβε σχόλια από επενδυτές σχετικά με τον επηρεασμό του παγκόσμιου τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα υπέβαλε πακέτο τροποποίησης στους Νόμους για τις ΑΠΕ και την Ηλεκτρική Ενέργεια που διευκολύνει το δεύτερο διαγωνισμό 700 MW της χώρας και τις επισπεύδουσες διαδικασίες δημοπράτησης τον Ιούλιο του 2022, με το δεύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο να αναμένεται να παράγει την πρώτη του ενέργεια ήδη από το 2028.

Η έκταση της περιοχής που σχεδιάζεται για το δεύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βαλτική Θάλασσα είναι περίπου 136,39 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Λιθουανίας ενέκρινε την έκθεση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA) για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 700 MW.

Το έργο για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα καθεστώς κρατικής ενίσχυσης 193 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί εντός 2 χιλιομέτρων από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης