Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παγκόσμιο ρεκόρ ηλιακών πάνελ με «θαυματουργό υλικό» (independent.co.uk)

Παγκόσμιο ρεκόρ ηλιακών πάνελ με «θαυματουργό υλικό» (independent.co.uk)

Πιο φθηνή και πιο αποδοτική η κυψέλη περοβσκίτη από την αντίστοιχη ηλιακή

Οι ερευνητές έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη με ένα λεγόμενο θαυματουργό υλικό για να σπάσουν το ρεκόρ απόδοσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες, όπως αποκαλύπτει το independent.co.uk.

Μια ομάδα από την κινεζική εταιρεία ηλιακής τεχνολογίας Longi σημείωσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ 33,9% για ηλιακή κυψέλη διπλού πυριτίου -περοβσκίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah (KAUST) στη Σαουδική Αραβία.

Το νέο ρεκόρ απόδοσης έσπασε επίσης το θεωρητικό όριο του 33,7% για πρώτη φορά των τυπικών κυψελών μονής διασταύρωσης, που βρίσκονται σε εμπορικούς ηλιακούς συλλέκτες.

«Αυτό παρέχει ουσιαστικά εμπειρικά δεδομένα για να καταδείξει το πλεονέκτημα των διαδοχικών ηλιακών κυψελών κρυσταλλικού πυριτίου-περοβσκίτη έναντι των ηλιακών κυψελών μονής διασταύρωσης κρυσταλλικού πυριτίου όσον αφορά την απόδοση.

Η εμφάνιση της τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου-περοβσκίτη tandem άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη τεχνολογίας ηλιακών κυψελών υψηλής απόδοσης επόμενης γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια περιοχή, απορροφώντας το ίδιο φως, μπορεί να εκπέμψει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια», σημείωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.


Το όριο απόδοσης και
η παραγωγή στην Κίνα

Το θεωρητικό όριο απόδοσης των διαδοχικών ηλιακών κυψελών πυριτίου-περοβσκίτη είναι 43%, ωστόσο αυτό το επίπεδο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί ποτέ σε εμπορική κλίμακα.

Η πρώτη παραγωγή υπερ-αποδοτικών ηλιακών συλλεκτών περοβσκίτη θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Κίνα, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nanjing να λένε νωρίτερα αυτό το έτος ότι μια σημαντική ανακάλυψη στο σχεδιασμό κατέστησε δυνατή τη μαζική παραγωγή.

 

Πάνελ φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πάνελ επόμενης γενιάς θα είναι 50% φθηνότερα και 50% πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά κύτταρα πυριτίου, ωστόσο τα ποσοστά απόδοσης θα είναι ακόμα πολύ μακριά από τα επίπεδα που επιτυγχάνονται στο εργαστήριο.

Η βρετανική startup Oxford PV η οποία είναι spin-out από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας, με τις ελπίδες να ξεκινήσει την παραγωγή πλήρους κλίμακας σε μια γερμανική εγκατάσταση αργότερα φέτος.

«Τα σημερινά ηλιακά πάνελ πυριτίου έχουν φτάσει στα φυσικά όριά τους. Έχουμε έναν τρόπο να μεταμορφώσουμε την απόδοση αυτών των ηλιακών κυψελών με περοβσκίτη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση με διαφορά είναι η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία. Έχουμε ήδη μεγάλη απόδοση (πολύ μεγαλύτερη από τις τρέχουσες κυψέλες πυριτίου) επομένως το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και της ανάπτυξής μας δαπανάται για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και όχι της αποδοτικότητας», δήλωσε ο Chris Case, επικεφαλής τεχνολογίας της Oxford PV, στην Independent τον Αύγουστο.

 

Ο «θαυματουργός» περοβσκίτης

Ο περοβσκίτης έχει χαρακτηριστεί ως «θαυματουργό υλικό» για τις δυνατότητές του να φέρει επανάσταση σε όλα, από τις τηλεπικοινωνίες υψηλής ταχύτητας έως τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι δυνατότητές του για ηλιακούς συλλέκτες δεν περιορίζονται στα κέρδη απόδοσης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κυψέλες πυριτίου, αλλά και στους νέους τρόπους χρήσης τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης