Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Reuters (Αποκλειστικό): Πάνω από 60 χώρες στηρίζουν συμφωνία για τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ αυτή τη δεκαετία

Reuters (Αποκλειστικό): Πάνω από 60 χώρες στηρίζουν συμφωνία για τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ αυτή τη δεκαετία

Θα δημιουργήσει δυναμική πριν την COP28 σύμφωνα με αξιωματούχους

Περισσότερες από 60 χώρες με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια συμφωνία για τον τριπλασιασμό της ανανεώσιμης ενέργειας αυτή τη δεκαετία και την απομάκρυνση από τον άνθρακα, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις που έκαναν στο Reuters την Πέμπτη 9/11/2023 δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.


Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν τη δέσμευσή τους πριν από τις ετήσιες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα COP28
(θα διεξαχθούν από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι) και θα ζητήσουν τη συμπερίληψή της στο τελικό αποτέλεσμα μιας συγκέντρωσης παγκόσμιους ηγέτες στις 2 Δεκεμβρίου, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και το Βιετνάμ, ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς και άλλες όπως το Περού, η Χιλή, η Ζάμπια και τα Μπαρμπάντος, θα συμμετάσχουν στη δέσμευση, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο έγκριτο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα προσχέδιο της δέσμευσης, που εξετάστηκε από το Reuters, θα δεσμεύσει επίσης όσους την υπογράψουν να διπλασιάσουν τον παγκόσμιο ετήσιο ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο 4% ετησίως μέχρι το 2030.

Το προσχέδιο λέει ότι η μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να συνοδεύεται από «τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα», συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της χρηματοδότησης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα και την Ινδία για να συμμετάσχουν στη δέσμευση είναι «αρκετά προχωρημένες», αν και κανένας από τους δύο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συμμετάσχει.

Οι επιστήμονες λένε ότι και οι δύο ενέργειες (η ταχεία επέκταση της καθαρής ενέργειας και η γρήγορη μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 στον τομέα της ενέργειας) είναι ζωτικής σημασίας εάν ο κόσμος θέλει να αποτρέψει πιο σοβαρή κλιματική αλλαγή.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι μια έγκαιρη επίδειξη υποστήριξης για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την απομάκρυνση από τον άνθρακα θα δημιουργήσει δυναμική και θα δώσει θετικό τόνο ενόψει των ημερών τεταμένων διαπραγματεύσεων που αναμένονται στη διάσκεψη για το κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης