Πλωτά υπεράκτια: Επένδυση 100 εκατ. από τη Cenergy - Τα σχέδια της Archirodon

Πλωτά υπεράκτια: Επένδυση 100 εκατ. από τη Cenergy - Τα σχέδια της Archirodon
Αναδημοσίευση του άρθρου από την εφημερίδα Καθημερινή - Της Χρύσας Λιάγγου

Εντονη κινητικότητα έχει αναπτύξει τελευταία για δραστηριότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα υπεράκτιων αιολικών πάρκων, εκτός από τη  Cenergy που έχει υποβάλλει ήδη ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο προς ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις, η εταιρία Archirodon η οποία αποτελεί εταίρο της ΔΕΗ στον διαγωνισμό για κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που έχουν θέσει στο επίκεντρο του επενδυτικού τους πλάνου, έργα ενεργειακής μετάβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων έχουν ξεναγηθεί τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών του κλάδου, στο πλαίσιο της αναζήτησης συνεργειών και συνεργασιών σε δραστηριότητες της νέας αγοράς που ανοίγει. Διεθνώς τα Ναυπηγεία εφοδιάζουν την αγορά των υπεράκτιων αιολικών με τις πλωτές εξέδρες.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Cenergy συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή στις εγκαταστάσεις της Sovel στο Βόλο μονάδας που θα παράγει πυλώνες θεμελίων σταθερής βάσης και πλωτών θαλάσσιων αιολικών με προοπτική εξαγωγής και στις κοντινές αγορές της Μεσογείου. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός cluster στο οποίο θα μπορούν συμμετέχουν και μικρότερες, θεσσαλικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της μητρικής εταιρείας της Sovel στον τομέα του χάλυβα, αλλά και της Cenergy Holdings με την παγκόσμια εμβέλεια σε έργα πράσινης ενέργειας, στην κατασκευή σωλήνων και καλωδίων. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες μάλιστα πρόκειται να αναβαθμιστούν προκειμένου να διευκολύνουν την μεταφορά του εξοπλισμό.


Oι συνεργασίες της Archirodon

Εντονο είναι και το ενδιαφέρον της Archirodon , η οποία έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με τρίτες εταιρίες που διαθέτουν συμπληρωματική εμπειρία στο χώρο, για από κοινού δραστηριότητα. «Η πρόθεση μας είναι να εμπλακούμε σε ολόκληρο των κύκλο αυτών των έργων στο βαθμό που δημιουργούμε και προσθέτουμε αξία, από την αρχική φάση ανάπτυξης (early development) μέχρι και την φάση Μελέτης-Κατασκευής με την μέθοδο EPC (Engineering Procurement Construction) που είναι και το ισχυρό σημείο της συμμετοχής μας, χωρίς να αποκλείουμε την συμμετοχή και στη μετέπειτα φάση λειτουργίας/συντήρησης» τονίζουν στην ¨»Κ» κύκλοι της εταιρίας.

Η  Archirodon,σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,  έχει έντονο ενδιαφέρον για την συμμετοχή της σε πλωτό πιλοτικό και έχει έτοιμες προτάσεις και λύσεις να μοιραστεί με το ΥΠΕΝ και τους εμπλεκόμενους φορείς, που αφορούν σε ολόκληρο τον κύκλο του έργου και σε συνδυασμό με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες (αποθήκευσης, παράλληλης ανάπτυξης). Επισημαίνει  επίσης, ότι είναι σημαντικά να αυξηθεί το συνολικό μέγεθος των πλωτών υπεράκτιων αιολικών από την πρώτη κιόλας φάση του 2030 ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες οικονομίες κλίμακας  που θα καταστήσουν αυτά τα έργα βιώσιμα και την ελληνική αγορά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες αγορές που προηγούνται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης