Ενέργεια

Montel: Αμετάβλητες οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας παρά τον φόρο - Τι λένε οι αναλυτές

Montel: Αμετάβλητες οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας παρά τον φόρο - Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό διαχειριστή ENTSO-G, οι σημερινές ποσότητες φυσικού αερίου ανήλθαν σε περίπου 32 εκατ. mcm/ημέρα
Σχετικά Άρθρα

Οι ρωσικές ροές μέσω Βουλγαρίας συνεχίστηκαν ανεμπόδιστα σήμερα (13/11) παρά την γνωστή - εδώ και καιρό – επιβολή φόρου στις αποστολές ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Montel, οι αναλυτές αμφισβητούν πώς θα απαντήσει η Βουλγαρία, εάν ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δεν συμμορφωθεί. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό διαχειριστή ENTSO-G, οι σημερινές ποσότητες φυσικού αερίου ανήλθαν σε περίπου 32 εκατ. mcm/ημέρα.

Τα δεδομένα και το ερώτημα

Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία ξεκινά σήμερα και τυπικά την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που ανέρχεται στα 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις ροές προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσες από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την δίοδο έχουν πληρώσει τον πρόσθετο φόρο. Μια πηγή κοντά σε μεγάλο αγοραστή φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας (που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη) είπε ότι ο κύριος χρήστης, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom, δεν είχε πληρώσει, αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να χρησιμοποιεί τον αγωγό.

«Υποθέτω ότι ούτε η Gazprom ούτε η Βουλγαρία θέλουν να χάσουν αυτές τις ροές», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Κίεβο της LSEG.

Η Gazprom έχει πολλές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας στην περιοχή, η μεγαλύτερη με την ουγγρική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας MVM για 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος μέσω Σερβίας και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο μέσω Αυστρίας.

«Η Βουλγαρία μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται να συνεχίσει τη διαμετακόμιση, ακόμα κι αν δεν λάβει επιπλέον πληρωμές από την Gazprom. Εάν συμβαίνει αυτό, η Βουλγαρία μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να πείσει τη Gazprom να συμμορφωθεί», δήλωσε ο Onyshkiv.

Η οπτική της αναλύτριας της Katja Yafimava

Από την πλευρά της, η Katja Yafimava του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι το νέο βουλγαρικό μέτρο φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες τόσο της ΕΕ όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οπότε είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να σταθεί στο δικαστήριο», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια επιβολής δασμών σε σχέση με την εισαγωγή ή τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.

Σημείωσε ότι μια παρόμοια ιδέα είχε διατυπωθεί πέρυσι σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή δασμών εισαγωγής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε όλα τα σύνορα της ΕΕ, αλλά ότι η ιδέα τελικά απορρίφθηκε, κυρίως λόγω των φόβων ότι θα διακοπούν όλες οι προμήθειες. «Τώρα η Βουλγαρία φαίνεται να ακολουθεί μόνη της αυτή την ιδέα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις προμήθειες», είπε.

«Θα περίμενα από την Gazprom να παρέχει φυσικό αέριο στα σύνορα και εάν η Βουλγαρία σταματούσε να το δέχεται για περαιτέρω διαμετακόμιση –αν δεν καταβληθεί επιπλέον πληρωμή– θα προκαλούσε κρίση», πρόσθεσε. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σχεδόν πλήρης, με τις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες να περιορίζουν τη ζήτηση ενόψει του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης