Ενέργεια

Αποθήκευση: Συμφωνία Matrix και Emeren για 5 έργα BESS 410 MW/3.280 για 8ωρη εκφόρτιση

Αποθήκευση: Συμφωνία Matrix και Emeren για 5 έργα BESS 410 MW/3.280 για 8ωρη εκφόρτιση

Η κατασκευή τους αναμένεται στις αρχές του 2025

Οι κατασκευαστές Matrix Renewables και Emeren συμφώνησαν για έργα BESS 410 MW/3.280 MWh στην Ιταλία, που αντιστοιχούν σε μέση διάρκεια εκφόρτισης 8 ωρών.

Η συναλλαγή των 5 έργων είναι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υπηρεσιών ανάπτυξης 1,5 GW (DSA) που υπεγράφη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την οποία η Emeren χειρίζεται την ανάπτυξη σε πρώιμο στάδιο με τη Matrix να την πληρώνει για κάθε ενσωματωμένο έργο καθώς και για συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης.

Τα 5 έργα του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) βρίσκονται όλα στη νότια περιοχή της Απουλίας, όπου τα ηλιακά φωτοβολταϊκά θα είναι η κυρίαρχη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στο μέλλον, μεταβάλλοντας το φορτίο σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής υπόθεσης για την αποθήκευση ενέργειας.

Η συνδυασμένη ισχύς 410 MW και η χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3.280 MWh του χαρτοφυλακίου υποδηλώνει διάρκεια εκφόρτισης 8 ωρών, την υψηλότερη διάρκεια που παρατηρείται συνήθως για συστήματα ιόντων λιθίου μεγάλης κλίμακας. Αρκετά έργα 8 ωρών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα 5 έργα ανήλθαν συνολικά σε 3.787 MWh χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας, που συνεπάγεται πάνω από 9 ώρες διάρκειας, αλλά ένας εκπρόσωπος της Matrix είπε στο Energy-Storage.news ότι το σωστό ποσοστό ήταν 3.280 MWh. Η ασυμφωνία μπορεί να σχετίζεται με την υπερκατασκευή για να ληφθεί υπόψη η μετατροπή ή η υποβάθμιση της ενέργειας DC-AC κατά τη διάρκεια ζωής του έργου.

Πρόσθεσαν ότι τα έργα αναμένεται να φτάσουν στο στάδιο «έτοιμο προς κατασκευή (RTB)» στις αρχές του 2025.

Οι προγραμματιστές Energy-Storage.news (έλαβαν μέρος σε μια πρόσφατη παρουσίαση σχετικά με την αναπτυσσόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου της Ιταλίας για το τριμηνιαίο περιοδικό PV Tech Power της Solar Media) πρότειναν ότι οι διάρκειες θα είναι περίπου 4-5 ώρες, ενδεχομένως έως και 8.

Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (Terna) θέλει μια μέση διάρκεια μεταξύ των πόρων αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυο να είναι 8 ώρες, αλλά αυτή σταθμίζεται μεταξύ BESS και αντλούμενης υδροηλεκτρικής αποθήκευσης ενέργειας (PHES), η οποία τυπικά θα είναι 10-20 ώρες.

Ο Yumin Liu (Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Emeren), σχολίασε: «Δεν ενισχύουμε μόνο την ηγετική μας θέση στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αγωγού αποθήκευσης, αλλά θέτουμε επίσης νέα σημεία αναφοράς στον κλάδο, ιδιαίτερα στην Ιταλία. Είμαστε επίσης εξαιρετικά χαρούμενοι που η συνεργασία με τη Matrix ανθίζει, φέρνοντας αμοιβαία επιτυχία και ευκαιρίες επέκτασης και στις δύο οντότητες σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης