Γιαρέντης: Σε ενάμιση μήνα η πρώτη δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης - Πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ

Γιαρέντης: Σε ενάμιση μήνα η πρώτη δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης - Πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ

Πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ λέει ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ

 

Σε διαχειριστή της πράσινης μετάβασης της χώρας έχει αναδειχθεί ο ΔΑΠΕΕΠ σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γιάννη Γιαρέντη, ο οποίος μιλώντας χθες στο συνέριο του ΙΕΝΕ προανήγγειλε ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα διεξαχθεί η πρώτη δημοπρασία Εγγυήσεων Προέλευσης, ενώ υπεραμύνθηκε της εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που όπως είπε είναι πλεονασματικός παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.

Ο ΔΑΠΕΕΠ αλλάζει σελίδα και μετασχηματίζεται σε σύγχρονη εταιρία είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης και πρόσθεσε: «Επαναφέραμε την κανονικότητα και την ηρεμία στην αγορά των ΑΠΕ διαμορφώνοντας κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που αποδίδει».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠ την τελευταία διετία έχει διαχειριστεί περίπου 13 δις ευρώ μέσω του ΕΛΑΠΕ, του ΤΕΜ, του Χρηματιστηρίου Ρύπων, αλλά και μέσω της χορήγησης της περίφημης αντιστάθμισης στη βιομηχανία για να αποτραπεί το carbon leakage, δηλαδή η μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας της σε χώρες εκτός ΕΕ όπου το κόστος των ρύπων είναι πολύ χαμηλότερο.

Επιδοτήσεις 8,5 δισ. ευρώ

Όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης το ΤΕΜ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης συνέδεσε τις ΑΠΕ με την ενεργειακή κατάσταση της χώρας διαθέτοντας 8,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις. Μάλιστα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού αυτού προήλθε από τις μονάδες ΑΠΕ στις οποίες ετέθη πλαφόν εσόδου στα 85 ευρώ/MWh.

Σε ότι αφορά το Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ o κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι είναι πλεονασματικός ενώ αναφέρθηκε και στον τρίτο μεγάλο λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων που εισφέρουν 1,4-1,6 δις ευρώ ετησίως στο ΤΕΜ και σε άλλους στόχους πράσινης μετάβασης.

Για τις δημοπρασίες των εγγυήσεων προέλευσης, δηλαδή των εγγυήσεων που πιστοποιούν ότι το ρεύμα είναι «πράσινο» ο κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ για τη δημοπράτηση των εγγυήσεων προέλευσης, εδώ και ένα μήνα είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ και πολύ σύντομα θα γίνει η πρώτη ελληνική δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο .

Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες αυτές θα ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να αποζημιώνει τις μονάδες ΑΠΕ και να συμβάλει στην ανάπτυξη τους.
Ένα έργο το οποίο έχει επιτελέσει στο έπακρο. Είναι ενδεικτικό ότι η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ έως και τον Ιούνιο 2023 στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ήταν 11,28 GW και οι ενεργές συμβάσεις 19.155. Εξάλλου σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ έως τον Ιούνιο του 2023, ο Ειδικός Λογαριασμός είναι πλεονασματικός με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα 18,22 εκατ. ευρώ. Επίσης ο υπολογαριασμός Νέων Έργων (δηλαδή τα έργα που συνδέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021) παρουσιάζει πλεόνασμα 77,36 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους Υπολογαριασμούς ΛΓ1 και ΛΓ2 παρουσιάζουν με έλλειμμα ύψους 206,53 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως αντισταθμίζεται μέσω των εσόδων από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση ντίζελ και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Γιαρέντης έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΔΑΠΕΕΠ σημειώνοντας ότι διαχειρίστηκε 13 δις ευρώ την τελευταία διετία διαθέτοντας μόλις 22 μόνιμους υπαλλήλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης