Plug: Η πρώτη εταιρεία υδρογόνου που απειλείται με «σκάσιμο»

Plug: Η πρώτη εταιρεία υδρογόνου που απειλείται με «σκάσιμο»

Η τιμή της μετοχής της αμερικάνικης εταιρείας τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου πέφτει κατά 40%  

Δυσάρεστα νέα έρχονται για τον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με την προειδοποίηση της Plug Power για ενδεχόμενο αναδίπλωσης από την πλευρά της το επόμενο έτος λόγω συνεχιζόμενων λειτουργικών ζημιών.

Συγκεκριμένα η παραδοχή από την αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου περί μαζικής διαταραχής του δίκτυου εφοδιασμού της (αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου) από έναν συνδυασμό προγραμματισμένων διακοπών και ανωτέρας βίας, είχαν ως συνέπεια την Παρασκευή 10/11/2023 να μειωθεί η τιμή της μετοχής της κατά 40%.

Με άλλα λόγια η εταιρεία παρουσιάζει μεγάλες απώλειες αυτό το τρίμηνο λόγω της διακοπής του εφοδιασμού της στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.


Η εταιρεία παράγει εσωτερικά πράσινο H2 για να προμηθεύει τους πελάτες της με εξοπλισμό κυψελών καυσίμου, αν και αυτές οι παραδόσεις ήταν ήδη εξαιρετικά δαπανηρές σε σύγκριση με τα έσοδα που απέφεραν.

«Αυτό ήταν ένα δύσκολο τρίμηνο, λόγω της διαθεσιμότητας υδρογόνου», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Andy Marsh σε μια κλήση αναλυτών, σημειώνοντας ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στο Τενεσί (συνήθως παρέχει περίπου το 1/5 της παραγωγής H2) έπρεπε απροσδόκητα να τεθεί εκτός σύνδεσης.

Εκτός από τις προσωρινές προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας σε ολόκληρο το δίκτυο υδρογόνου, αυτό οδήγησε τη ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, ωθώντας τις τιμές του H2 που αγοράστηκε από τρίτους για να καλυφθεί το κενό.

Ο Marsh τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες, οι σταθμοί ανεφοδιασμού στην Καλιφόρνια δεν είχαν καθόλου ή είχαν περιορισμένη προμήθεια H2, με τις τιμές της αντλίας να αυξάνονται πάνω από 30 $/kg.

Αυτό οδήγησε επίσης σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την παραδοσιακή επιχείρηση χειρισμού υλικών της Plug - π.χ. περονοφόρα ανυψωτικά με κυψέλες καυσίμου.

«Φύγαμε από το τρίμηνο με 7 τοποθεσίες που δεν μπορούσαμε να φέρουμε σε απευθείας σύνδεση, οι οποίες θα αντιπροσώπευαν πολύ περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, επειδή δεν μπορούσαμε να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στο δίκτυο», είπε ο Marsh.


Πτώση εσόδων της Plug Power

Πλέον τα έσοδα της εταιρείας για το τρίμηνο έφτασαν μόνο τα 199 εκατομμύρια δολάρια (απότομη πτώση από τα 260,2 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε το δεύτερο τρίμηνο) με μεικτό περιθώριο μείον 69%, σε σύγκριση με την ακαθάριστη απώλεια 30% του προηγούμενου τριμήνου.

Οι μετοχές της Plug διαπραγματεύονταν στα 5,93 $ στο κλείσιμο την περασμένη Πέμπτη, αλλά έκλεισαν στα 3,53 $ το βράδυ της Παρασκευής.

Σε μια κατάθεση του 10ου τριμήνου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η εταιρεία αποκάλυψε περαιτέρω ότι «αναμένει να δημιουργήσει λειτουργικές ζημίες για το άμεσο μέλλον καθώς συνεχίζει να αφιερώνει σημαντικούς πόρους για την επέκταση της τρέχουσας παραγωγικής και παραγωγικής της ικανότητας, την κατασκευή μονάδων υδρογόνου και τη χρηματοδότηση απόκτηση πρόσθετου αποθέματος για την παροχή των τελικών προϊόντων και των σχετικών υπηρεσιών μας», με το συσσωρευμένο έλλειμμά της να φτάνει τα 3,8 δισ. δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η Plug «προβάλλει ότι τα υπάρχοντα μετρητά και τα διαθέσιμα προς πώληση και μετοχικοί τίτλοι δεν θα επαρκούν για τη χρηματοδότηση των εργασιών της κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες».

Έτσι, ενώ η Marsh είχε προβλέψει αυτό το καλοκαίρι ότι τα μικτά περιθώρια θα «γίνουν θετικά» φέτος και η Plug θα ήταν κερδοφόρα μεταξύ του 4ου τριμήνου 2023 και του δεύτερου τριμήνου 2024, αυτό είναι απίθανο να περάσει χωρίς ένα θαυματουργό τρίμηνο, ακόμη και με την αισιοδοξία του Διευθύνοντος Συμβούλου ότι η προσφορά καυσίμων θα ενισχυθεί πριν από το τέλος του έτους.


Plug: Σχέδια παραγωγής 15 τόνων υγρού πράσινου υδρογόνου ημερησίως

Η Plug σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει 15 τόνους ημερησίως επιπλέον δυναμικότητας από το νέο εργοστάσιο υγρού πράσινου υδρογόνου στη Georgia έως τις 15 Νοεμβρίου, παρότι αυτό είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Γ΄ τρίμηνο.

«Ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μας αναβαθμίζει μία από τις εγκαταστάσεις του για να επιτρέψει στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Τενεσί να λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Marsh και πρόσθεσε ότι «η παραγωγή αυτής της εγκατάστασης μέχρι σήμερα είχε παράγει μόνο το 25% της παραγωγικής ικανότητας».

Είπε ακόμη ότι «Συνεχίζουμε να βλέπουμε πρόοδο στο εργοστάσιό μας στη Georgia και ολοκληρώνουμε τα τελευταία βήματα της διαδικασίας κατασκευής, θέτοντας σε λειτουργία τον τελευταίο υγροποιητή».

 

Υπόνοιες για επέκταση της διακοπή παροχής H2

Ο Διευθύνων Σύμβουλος άφησε να εννοηθεί επίσης ότι η διακοπή παροχής H2 δεν περιορίζεται στο Plug Power.

«Δεν υπάρχει επιπλέον διαθέσιμο υδρογόνο. Μιλούσα με κάποιον σήμερα που μου είπε ότι δεν μπορούσαν να πάρουν υδρογόνο», είπε, αναφέροντας ότι ένας άλλος προμηθευτής του είχε επιβεβαιώσει ότι εγκαθιστά περισσότερες μονάδες αναμόρφωσης μεθανίου ατμού για την παραγωγή επιπλέον H2 (αν και από αμείωτο ορυκτό αέριο) από το δίκτυο.

Το Hydrogen Insight απευθυνόταν στην Plug για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βασική αιτία της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου στο Τενεσί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης