Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Offshore: Στα 24,3 δισ. δολάρια ανέρχεται η αγορά παροπλισμού βαθέων υδάτων των ΗΠΑ

Offshore: Στα 24,3 δισ. δολάρια ανέρχεται η αγορά παροπλισμού βαθέων υδάτων των ΗΠΑ

Η εγκατάλειψη των πηγαδιών αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα της αγοράς στα 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια

 

Η αγορά παροπλισμού βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού αποτιμάται σε περίπου 24,3 δισεκατομμύρια dol περίπου το 2022 σύμφωνα με το offshore-mag.com το οποίο δημοσιεύει στοιχεία του Γραφείου Ασφάλειας και Επιβολής του Περιβάλλοντος (BSEE) για τις δαπάνες παροπλισμού από φορείς εκμετάλλευσης στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ. Τα πηγάδια και οι κατασκευές είναι οι πιο σημαντικές κατηγορίες κόστους και ακολουθούν οι αγωγοί.

Aνάπτυξη βαθέων υδάτων

Πολλοί διαφορετικοί τύποι κατασκευών χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη βαθέων υδάτων. Οι σταθερές πλατφόρμες και οι συμβατοί πύργοι έχουν μανδύες που εκτείνονται σε όλη τη στήλη του νερού, έως και 1.353 πόδια (413 m) βάθος νερού για το Bullwinkle (σταθερή πλατφόρμα) και 1.754 πόδια (535 m) βάθος νερού για τον Petronius (συμβατό πύργο), τους δύο βαθύτερους σταθερούς πλατφόρμες στον κόσμο, ενώ οι πλωτές κατασκευές χρησιμοποιούν πλευστικό κύτος και στερεώνονται στη θέση τους χρησιμοποιώντας τένοντες και γραμμές αγκύρωσης.

Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες πλωτής πλατφόρμας που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη βαθέων υδάτων - πλωτά πλοία αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής (FPSOs), ημι-υποβρύχια (ημιβυθιζόμενα), πλατφόρμες ποδιών τάνυσης (TLP) και κατασκευές Spar - και όλες χρησιμοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες και μεγέθη για κάθε τύπο πλωτήρα και μερικά υβρίδια, όπως κινητές μονάδες υπεράκτιας παραγωγής (MOPUs), που δεν αποθηκεύουν λάδι επί του σκάφους, και πλωτές πλατφόρμες βαθιάς βύθισης.

Platformew1.JPG

Το 2022, υπήρχαν 45 σταθερές πλατφόρμες και δύο συμμορφούμενοι πύργοι στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ σε βάθος νερού μεγαλύτερο από 122 μέτρα (400 πόδια) και 47 πλωτές κατασκευές: 18 δοκοί, 14 TLP, εννέα ημι-υποβρύχια, τρεις πλατφόρμες ποδιών μίνι. MTLP), ένα MOPU και δύο FPSO. Όλες οι δομές παραγωγής είναι κυρίως παραγωγοί πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ροής παραγωγής τους είναι υγροί υδρογονάνθρακες (αργό πετρέλαιο και συμπύκνωμα) και όλες οι δομές παρήγαγαν εκτός από σταθερές πλατφόρμες που εξυπηρετούν βοηθητικό (δηλαδή κόμβο μεταφοράς).

Περισσότερα από τα μισά ολοκληρωμένα πηγάδια βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ γύρω στο 2022 είναι υποθαλάσσια. Στα βαθιά νερά, τα υποθαλάσσια πηγάδια κυριαρχούν σε πλωτές κατασκευές. Οι περισσότερες σταθερές πλατφόρμες βαθέων υδάτων, συμπεριλαμβανομένων των συμμορφούμενων πύργων, χρησιμοποιούν ξηρά πηγάδια, αλλά καθώς η παραγωγή έχει αναπτυχθεί σε βαθύτερα νερά, πολλές από αυτές τις κατασκευές έχουν επίσης χρησιμεύσει ως βάσεις για τη σύνδεση υγρών φρεατίων.

Platformew2.JPG

Στοιχεία παραγωγής

Από το 1947-2021, ο Κόλπος του Μεξικού των ΗΠΑ παρήγαγε 23,1 δισεκατομμύρια βαρέλια (Bbbl) πετρελαίου και 190 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) αερίου, ή περίπου 55 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμο πετρελαίου (Bboe).

Η παραγωγή φυσικού αερίου βρίσκεται σε μεγάλη καμπύλη πτώσης και το 2021 η παραγωγή έπεσε κάτω από 0,5 Tcf, επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ η παραγωγή πετρελαίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά.

Μετά την τραγωδία του Deepwater Horizon το 2010, η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε για μερικά χρόνια λόγω του μορατόριουμ των γεωτρήσεων και των καθυστερήσεων, προτού ανακάμψει και φτάσει σε νέα κορυφή των 700 εκατομμυρίων βαρελιών (MMbbl) το 2015. Το 2020-21, η πανδημία COVID ήταν άλλο ένα σοκ για το σύστημα, και η παραγωγή μειώθηκε δραματικά στο μισό περίπου της μέγιστης αξίας της λόγω διακοπής λειτουργίας και εργασιακών ζητημάτων.

Ο Κόλπος βαθέων υδάτων άρχισε να παράγει το 1977 και μέχρι το 2021 συνεισέφερε το 47% του πετρελαίου και το 16% του φυσικού αερίου που παράγεται στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ – περίπου 10,8 Bbbl πετρελαίου και 30 Tcf αερίου.


platforma3.JPG

Το 2021, ο Κόλπος βαθέων υδάτων παρήγαγε 358 MMbbl πετρελαίου και 385 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Bcf) φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν το 94% του πετρελαίου και το 77% του φυσικού αερίου που παράγεται στην περιοχή. Υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον COVID τα τελευταία χρόνια, αλλά η περιοχή αναμένεται να ανακάμψει πλήρως και να ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Ιστορικά, τα ευρήματα βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού ήταν ελαιώδη. Υπήρχαν μερικά μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990, αλλά τα περισσότερα από αυτά πραγματοποιήθηκαν νωρίς και η παραγωγή φυσικού αερίου στα βαθιά νερά κορυφώθηκε το 2003 σε περίπου 1,6 Tcf. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου βαθέων υδάτων συνδέεται με κοιτάσματα πετρελαίου και αφού χρησιμοποιηθεί επιτόπου για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και διεργασίες, το υπόλοιπο αποστέλλεται στην ξηρά.

Η πτώση των ρηχών υδάτων είναι κυρίως υπεύθυνη για την απότομη πτώση της παραγωγής φυσικού αερίου. Στο μέλλον, εάν η παραγωγή φυσικού αερίου σε ρηχά νερά συνεχίσει να μειώνεται, η παραγωγή φυσικού αερίου θα ελέγχεται κυρίως από την ανάπτυξη πετρελαίου στα βαθιά νερά και τη σχετική παραγωγή αερίου. Τα χαμηλότερα επίπεδα αερίου από αυτά που έχουν παρατηρηθεί ιστορικά είναι πιθανότατα ο νέος κανόνας, σίγουρα κάτω από 1 Tcf/έτος και πιθανώς κάτω από 500 Bcf/έτος.

Η παραγωγή πετρελαίου βαθέων υδάτων είναι πλέον υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που παράγεται στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του. Και οι δύο τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Τάσεις παροπλισμού

Από το 1978, έχουν εγκατασταθεί συνολικά 67 σταθερές πλατφόρμες και έχουν αφαιρεθεί 22 στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ σε βάθη νερού μεγαλύτερα από 122 m (400 πόδια), αφήνοντας ένα ενεργό (παραγωγικό) απόθεμα 45 σταθερών πλατφορμών γ. 2022.

Τρεις συμβατοί πύργοι έχουν εγκατασταθεί στον Κόλπο του Μεξικού (Lena, 1000 πόδια, Baldpate, 1648 πόδια, και Petronius, 1754 πόδια). Το 2020, το Lena παροπλίστηκε.

Η πρώτη πλωτή κατασκευή εγκαταστάθηκε το 1983 και από τότε έχουν εγκατασταθεί συνολικά 58 πλωτήρες και αφαιρέθηκαν οκτώ αφήνοντας 50 ενεργούς το 2022. Πιο πρόσφατα, το ημι-ανεξάρτητο Hub αφαιρέθηκε το 2019 και το MTLP Morpeth παροπλίστηκε το 2021.

platformaw4.JPG


Όσον αφορά τα πηγάδια, συνολικά 7181 πηγάδια έχουν διανοιχθεί σε βαθιά νερά από το 1966, περίπου 3.929 πηγάδια έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και 991 έχουν εγκαταλειφθεί προσωρινά, αφήνοντας ένα ενεργό απόθεμα 2.271 φρεάτων το 2022. Από αυτά τα 2.271 πηγάδια, περίπου το ένα τρίτο παράγει επί του παρόντος (767 γεωτρήσεις παραγωγής).

Από το 2016-2021, συνολικά 83 πηγάδια εγκαταλείφθηκαν οριστικά σε βάθος νερού 401-1.000 πόδια και 417 εγκαταλείφθηκαν οριστικά σε βάθος νερού >1.000 πόδια.
Σε όλο τον Κόλπο του Μεξικού με ρηχά νερά, η δραστηριότητα εγκατάλειψης των πηγαδιών ξεπέρασε τα πηγάδια κατά περίπου 6:1, υποδεικνύοντας την ώριμη φύση του βάθους νερού <400 ft και τη φθίνουσα παραγωγή του, ενώ σε >1.000 πόδια περισσότερα πηγάδια ήταν φουσκωμένα παρά βουλωμένα (546 spud vs. 417 plugged), υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη προοπτική των βαθέων υδάτων.

Το μέγεθος της αγοράς

Η αγορά παροπλισμού βαθέων υδάτων του Κόλπου του Μεξικού υπολογίζεται σε περίπου 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου το 2022.

Η εγκατάλειψη των πηγαδιών αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα της αγοράς (18,9 δισεκατομμύρια δολάρια) και ακολουθούν οι εργασίες αφαίρεσης δομών (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο 10% περίπου του συνολικού μεγέθους της αγοράς. Σε συνδυασμό, τα πηγάδια και οι κατασκευές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% (22 δισεκατομμύρια δολάρια) της εκτιμώμενης αγοράς.

Ο παροπλισμός αγωγών συνεισφέρει σχεδόν το 10% και η εκκαθάριση του εργοταξίου <1% του συνολικού κόστους.

Η πλειονότητα των δαπανών εγκατάλειψης φρέατος αφορά υγρά φρεάτια που σχετίζονται με πλωτήρες και μόνο περίπου το 10% του συνολικού κόστους προέρχεται από σταθερές πλατφόρμες. Όσον αφορά τον παροπλισμό της δομής, οι πλωτήρες αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης