Τελευταία Νέα

Υπεράκτια συνεργασία Κοπελούζου και Περιστέρη - Kρίσιμος ο προσδιορισμός της ταρίφας για την βιωσιμότητα

Υπεράκτια συνεργασία Κοπελούζου και Περιστέρη - Kρίσιμος ο προσδιορισμός της ταρίφας για την βιωσιμότητα
Οι  μελέτες ανεμολογικών δεδομένων και οι γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες θα αποτελέσουν τη βάση του προσδιορισμού της "ταρίφας" που θα λάβουν τα έργα

Έτοιμοι να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μελέτες και μάλιστα από κοινού εμφανίζονται οι όμιλοι Κοπελούζου και Τέρνα Ενεργειακή ,που διασφάλισαν τις δύο πρώτες άδειες για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Οι άδειες ερευνών τριετούς διάρκειας που χορήγησε χθες η ΕΔΕΥΕΠ αφορούν σε δύο έργα που με νόμο χαρακτηρίστηκαν πιλοτικά και θα προχωρήσουν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατακύρωση λειτουργικής ενίσχυσης.

Ο ομιλος Κοπελούζου είχε λάβει άδεια από το 2012 για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 216 MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και η Τέρνα Ενεργειακή είχε καταθέσει αίτηση για άδεια στην ίδια περιοχή για έργο ισχύος 485 MW. Και τα δύο έργα θα εγκατασταθούν στην θαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «go-to-area» περιοχή. Εργα που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές,  σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί και στην εθνική, εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τέρνα Ενεργειακή και Ομιλος Κοπελούζου θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις συνέργειες και να πετύχουν οικονομίες κλίμακας μέσω της συνεργασίας τους αφού και τα δύο έργα θα αναπτυχθούν στην ίδια περιοχή. Η συνεργασία θα ξεκινήσει από το στάδιο των μελετών με προοπτική ακόμη και την από κοινού ανάπτυξη και λειτουργία των πάρκων εάν στη πορεία διαπιστωθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. 

Οι  μελέτες ανεμολογικών δεδομένων και οι γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες θα αποτελέσουν τη βάση του προσδιορισμού της "ταρίφας" που θα λάβουν τα έργα. Η "ταρίφα", τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας,  όπως τονίζουν εκπρόσωποι των δύο εταιριών θα πρέπει να διασφαλίζει την βιωσιμότητα των έργων και θα πρέπει να είναι γνωστή για να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Η τιμή αποζημίωσης που θα προτείνουν οι επενδυτές βάσει των μελετών που θα διενεργήσουν, θα πρέπει να κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για έγκριση. Οι έρευνες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών θα διαρκέσουν περίπου 12 μήνες ενώ τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.

Το ύψος της ταρίφας

Σε ότι αφορά στα κόστη, εκτίμηση των επενδυτών είναι ότι οι τιμές, που λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας έχουν αυξηθεί, θα βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων. Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων ξεκινάει σε μια αρνητική συγκυρία για τον κλάδο. Το αυξημένο κόστος δανεισμού και τα ακριβά υλικά δεν εγγυώνται κερδοφορία για τα νέα έργα. Ενδεικτική αυτή της κατάστασης είναι η περίπτωση της  Orsted. Η  μεγαλύτερη εταιρεία διεθνώς στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπαναχωρεί από δύο μεγάλα έργα στις ΗΠΑ και ότι θα σημειώσει ζημίες το τρίτο τρίμηνο. Επίσης σε πρόσφατη δημοπρασία ΑΠΕ στη Βρετανία, στις 44 λίρες ανά μεγαβατώρα δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης και τα 600 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος που θα εγκατασταθούν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα –ΥΑΠ που ανακοινώθηκε πρόσφατα και προβλέπει σε πρώτη φάση την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,9 GW έως το 2030 και 12,4 GW στην πλήρη ανάπτυξή του το 2050 σε 25 θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Η Αλεξανδρούπολη θα είναι μάλιστα μία από τις λίγες περιοχές που θα εγκατασταθούν υπεράκτια σταθερής έδρασης, αφού στις 19 από τις 25 συνολικά περιοχές θα εγκατασταθούν πλωτά υπεράκτια αιολικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των έργων, το ΥΠΕΝ κατέθεσε χθες στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου ισχύος 2000 MW για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης