Τελευταία Νέα

ΗΒ: Αύξηση μέχρι 66% στα όρια των τιμών συμβολαίων δημοπρασιών AΠΕ για κίνητρα

ΗΒ: Αύξηση μέχρι 66% στα όρια των τιμών συμβολαίων δημοπρασιών AΠΕ για κίνητρα
Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να φτάσει τα 50 GW αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων 5 GW πλωτής αιολικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε τη μέγιστη τιμή στα συμβόλαια επί διαφοράς  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επόμενες δημοπρασίες για τα υπεράκτια αιολικά κατά 66%, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον κανενός επενδυτή, σύμφωνα με το Montelnews.

Με αφορμή λοιπόν την εν λόγω εξέλιξη, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για το εάν η χώρα μπορεί ακόμα να επιτύχει τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Οι νέες ταρίφες

Οι τιμές λοιπόν για τα υπεράκτια αιολικά στον διαγωνισμό του 2024 έχουν αυξηθεί κατά 66% από τις 44 στις 73 λίρες/MWh. Στα πλωτά αιολικά, η τιμή αυξάνεται από τις 116 στις 176 λίρες/MWh.

Οι δημοπρασίες έχουν αναθέσει συμβάσεις συνολικής ισχύος περίπου 30 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις τεχνολογίες από το 2014. Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να φτάσει τα 50 GW αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων 5 GW πλωτής αιολικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τις μέγιστες τιμές προσφοράς για άλλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωθερμίας κατά 32% σε 157 λίρες, της ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) κατά 30% σε 61 λίρες/MWh και της παλιρροιακής κατά 29% σε 261 λίρες/MWh.

Οι αντιδράσεις

Η βιομηχανία της χώρας χαιρέτισε τις εν λόγω αλλαγές. Ο Dan McGrail, Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανικής ένωσης RenewableUK υπογράμμισε ότι: «Υπάρχει η δυνατότητα για την κυβέρνηση να προσελκύσει ένα επίπεδο ρεκόρ ιδιωτικών επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά έργα το επόμενο έτος, με τουλάχιστον 10 έργα πιθανόν να είναι επιλέξιμα, ικανά να τροφοδοτήσουν 8,5 εκατομμύρια σπίτια κάθε χρόνο και να μειώσουν τις ανάγκες του ΗΒ για φυσικό αέριο κατά 39 %».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αν και οι ΑΠΕ δεν έχουν μείνει απρόσβλητες από τις πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης και εφοδιαστικής αλυσίδας, τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, παραμένουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής νέας ηλεκτρικής ενέργειας».

Η φθηνότερη επιλογή

Ακόμη και σε αυτές τις νέες τιμές, είπε ότι «ακόμα δεν υπάρχει φθηνότερος τρόπος για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου» και να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση άκουσε και αναγνώρισε τις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού και οικονομικού τοπίου για τους επενδυτές, κάτι που αντανακλάται στην αυξημένη τιμή εξάσκησης για το AR6», δήλωσε η Emma Pinchbeck, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Energy UK.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης θετικό ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα βρίσκεται σε ξεχωριστό «καθεστώς» επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης