Ενέργεια

Γερμανία: Προς πώληση έως και 37 TWh φυσικού αερίου από την αποθήκευση

Γερμανία: Προς πώληση έως και 37 TWh φυσικού αερίου από την αποθήκευση

Ο όγκος αντιστοιχεί περίπου στο 15% της συνολικής γερμανικής χωρητικότητας

 

Ο κόμβος διαπραγμάτευσης της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας, Trading Hub Europe (THE), σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση των πρώτων όγκων φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα βάσει κυβερνητικής εντολής το 2022, όταν του ανατέθηκε η διασφάλιση επαρκών προμηθειών καθώς οι ροές από τη Ρωσία μειώθηκαν.

Η THE ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει έως και 37 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου από την αποθήκευσή της, ή περίπου το 15% της συνολικής γερμανικής χωρητικότητας.

"Ο ακριβής όγκος των πωλήσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των αγορών και των τιμών τον χειμώνα του 2023/24, μεταξύ άλλων. Η THE βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις αρχές σχετικά με αυτό", δήλωσε η εταιρεία σύμφωνα με το Reuters.

Αντιμέτωπο με την προοπτική έλλειψης εφοδιασμού καθώς οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μειώθηκαν πέρυσι, το Βερολίνο έδωσε εντολή στην THE να αγοράζει και να αποθηκεύει φυσικό αέριο.

Διαχείριση τροφοδοσίας

Η THE, στους ιδιοκτήτες της οποίας περιλαμβάνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου Gascade, Open Grid Europe και Gasunie, ξεκίνησε το 2021 να διαχειρίζεται την τροφοδοσία και τις αποσύρσεις φυσικού αερίου σε μια ενοποιημένη εθνική ζώνη για λογαριασμό εταιρειών δικτύου αγωγών υπό την επίβλεψη της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.
Αυτή η λειτουργία επεκτάθηκε στην κρίση εφοδιασμού του περασμένου έτους για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Οι πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν σε συντονισμό με την BMWK (Υπουργείο Οικονομίας) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, ανακοίνωσε η THE.

Ο αναλυτής της LSEG Ulrich Weber δήλωσε ότι ο νόμος όριζε ότι η THE πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την ειδοποίηση για να μπορέσει να ξεκινήσει την πώληση, αλλά πρέπει να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου το αργότερο.

«Αναμένουμε ότι η THE θα πωλεί σε περιόδους αποσύρσεων από τις αποθήκες, ως εκ τούτου, μέχρι κάποια στιγμή τον Μάρτιο-Απρίλιο, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 300 GWh/d (γιγαβατώρες ανά ημέρα) πρόσθετης προμήθειας», δήλωσε ο Weber.

Η είδηση συνέβαλε στην πτώση των τιμών των χειμερινών συμβολαίων φυσικού αερίου, δήλωσε Ευρωπαίος trader φυσικού αερίου.

Η γερμανική εταιρεία αποθήκευσης INES ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα σπήλαια φυσικού αερίου της χώρας ήταν εντελώς γεμάτα πριν από το χειμώνα για δεύτερη συνεχή χρονιά και ότι μόνο οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης