Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πενήντα μνηστήρες για την κατασκευή Υπερακτίων αιολικών στα ανοικτά της Πορτογαλίας

Πενήντα μνηστήρες για την κατασκευή Υπερακτίων αιολικών στα ανοικτά της Πορτογαλίας
Η Πορτογαλία ξεκίνησε την αρχική φάση της πρώτης υπεράκτιας δημοπρασίας αιολικής ενέργειας στα τέλη Οκτωβρίου

Πενήντα οντότητες, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων εταιρειών και κοινοπραξιών, από περισσότερες από δέκα χώρες έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την πρώτη της δημοπρασία.

Ο αριθμός των ενδιαφερομένων αντικατοπτρίζει το υψηλό ενδιαφέρον και την ελκυστικότητα που παρουσιάζει η πορτογαλική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στη διεθνή σκηνή, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η λίστα περιλαμβάνει σημαντικούς παίκτες όπως οι Iberdrola, RWE, Equinor, Ocean Winds, ACCIONA, Corio Generation, Sumitomo, Marubeni, Repsol, Shandong Electric, TotalEnergies και άλλοι.



Πορτογαλία.png

πορτογαλία_2.png


Οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην προσεχή δημοπρασία θα κληθούν τώρα να συμμετάσχουν στη φάση του διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αρχικό σχέδιο για την έναρξη του πρώτου διαγωνισμού μέχρι το τέλος του 2023 παρεμποδίστηκε από τη διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε την αρχική φάση της πρώτης υπεράκτιας δημοπρασίας αιολικής ενέργειας στα τέλη Οκτωβρίου με την έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα δημοσίευσαν προσχέδια περιοχών για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη ως μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να χορηγήσει ισχύ 10 GW έως το 2030.

Η κυβέρνηση πρότεινε τη δημοπράτηση των περιοχών σε φάσεις, με τρεις περιοχές συνολικής ισχύος 3,5 GW να προσφέρονται φέτος, μέσω μίας ή περισσότερων ανταγωνιστικών διαδικασιών, και η υπόλοιπη ισχύς να κατανεμηθεί σε επόμενες φάσεις έως το 2030, φτάνοντας τα 10 GW.

Οι τρεις περιοχές για τις πρώτες προσφορές βρίσκονται στη Viana do Castelo (1 GW), Leixões (500 MW) και Figueira da Foz (2 GW).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης