Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, πληθωρισμός 2,6%, παροχές 1,6 δισ

Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, πληθωρισμός 2,6%, παροχές 1,6 δισ
Εν μέσω δύσκολων συγκυριών που διαμορφώνουν ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,4% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,3%
Υψηλή ανάπτυξη, μικρότερη ανεργία και παροχές 1,6 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών συντάξεων και επιδομάτων για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά προβλέπει για το 2024 ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται την Τρίτη (21/11/2023) στη Βουλή.

Εν μέσω δύσκολων συγκυριών που διαμορφώνουν ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,4% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,3% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 2,9% με «ατμομηχανή» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% τον επόμενο χρόνο από 7,1% φέτος.
Έξτρα πόντους στην ανάπτυξη θα δώσουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών κατά 5,6%.
 
Οριακή επιδείνωση του πληθωρισμού
Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος.
Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024 από 2,4%.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα των νέων προβλέψεων για μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια του κύματος των ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών με «πηγή» της ακρίβειας την ενέργεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η αποκλιμάκωσή του πληθωρισμού αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αλλά για την ώρα το σκηνικό παραμένει ομιχλώδες.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης