Ενέργεια

Ξεκίνησε η εκπόνηση μελετών για το GREGY - Πότε θα κατατεθεί το αίτημα χρηματοδότησης

Ξεκίνησε η εκπόνηση μελετών για το GREGY - Πότε θα κατατεθεί το αίτημα χρηματοδότησης

Το έργο θα έχει ειδική θέση στο περίπτερο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την COP 28 που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου

 

Στο στάδιο της εκπόνησης των προκαταρκτικών μελετών εισέρχεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη του στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI) αλλά και εν αναμονή της επικύρωσης της απόφασης αυτής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έως το τέλος του έτους.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου (GREGY) είναι ένα έργο που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρίας ELICA, ενώ ήδη έχει υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς της Αιγύπτου για τη σύσταση κοινής εταιρίας που θα αναλάβει την προώθηση του έργου και στην οποία τα τρία μέρη θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια.

Ο GREGY (Green Energy Interconnector) με κατ΄ αρχήν προϋπολογισμό 3,5 δις ευρώ αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας.

Μεταφορά πράσινης ενέργειας

Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.

Σε ότι αφορά την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει ο GREGY πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ήδη την δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων στην Αίγυπτο συνολικής ισχύος 9,5 GW (6,5 GW αιολικά και 3 GW φωτοβολταϊκά). Μάλιστα έχει συνάψει ήδη κατ΄αρχήν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη του τεράστιου αυτού project προϋπολογισμού 8 δις ευρώ, με την εταιρία Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar και της Egypts Infinity, η οποία ήδη πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Αίγυπτο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατ αρχήν διαδρομή που ακολουθεί το GREGY έχει μήκος είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής, παρακάμπτοντας ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές. Η λεπτομερής διαδρομή θα προκύψει από τη μελέτη βυθού που θα ξεκινήσει εντός του 2024 κατ΄αρχήν ως μελέτη γραφείο και εν συνεχεία μέσω ειδικού σκάφους που θα καταγράψει λεπτομερώς το βυθό και την ακριβή όδευση του καλωδίου.

Προς υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης

Η ELICA του ομίλου Κοπελούζου έχει ξεκινήσει ήδη τις προκαταρκτικές μελέτες τμήματα των οποίων θα ανατεθούν και σε εξωτερικούς συνεργάτες μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επικύρωση της απόφασης για ένταξη στα έργα PMI. Σημειώνεται ότι η ένταξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης των μελετών από το ευρωπαϊκό ταμείο CEF. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος των μελετών θα ανέλθει σε περίπου 30 εκατ. ευρώ το 50% του οποίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το CEF.

Στόχος της ELICA είναι οι μελέτες να ολοκληρωθούν εντός του 2024 ώστε στη συνέχεια να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση.
Πάντως το GERGY έχει την πλήρη στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο θα έχει ειδική θέση στο περίπτερο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την COP 28 που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εφέτος θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην Συνδιάσκεψη με δικό της περίπτερο και το ΥΠΕΝ που έχει την ευθύνη της συνολικής παρουσίας της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης