Ενέργεια

Bloomberg: Ελπίδα για την αιολική βιομηχανία μετά την κρίση - Oι αλλαγές

Bloomberg: Ελπίδα για την αιολική βιομηχανία μετά την κρίση - Oι αλλαγές

Οι ενέργειες ΕΕ και εταιρειών για ανάκαμψη

Η κρίση που κατακλύζει την αιολική βιομηχανία της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό που αποτελεί βασικό μέρος της κλιματικής μετάβασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι εμπλεκόμενοι σε τέτοια έργα (Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες και ενεργειακές εταιρείες) έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, παρότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα...   


Σωρεία αρνητικών γεγονότων κυριάρχησε πρόσφατα
, όπως οι συνέπειες από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τα μακροχρόνια ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Καθώς εκείνα ξέσπασαν στη βιομηχανία προκαλώντας αποτυχίες έργων, διαγραφές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταστροφικές δημοπρασίες αιολικών πάρκων, όλα έμοιαζαν πιο ζοφερά.

Στη συνέχεια, η Vestas ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες ενισχύοντας τις προοπτικές της. Ταυτόχρονα, η πραγματικότητα ότι η εκκίνηση των έργων θα κοστίσει περισσότερο και ότι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη φαίνεται να ολοκληρώνεται.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ήδη αντιδρούν, δίνοντας κάποιες ελπίδες ότι αυτό είναι το ναδίρ.

Το αιολικό πάρκο Middelgrunden στα ανοικτά των ακτών της Κοπεγχάγης και η Orsted (η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στη Δανία) βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης στην Ευρώπη.


Σχέδια δράσης από Ηνωμένο Βασίλειο
και ΕΕ

Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε άμεση δράση για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση, αυξάνοντας την τιμή στήριξης για νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λέει ότι απαιτείται «άμεση δράση» και σχεδιάζει να επιταχύνει τις άδειες για αιολικά έργα και η Γερμανία θα διευκολύνει τις εταιρείες πράσινης ενέργειας να μπουν στο δίκτυο. Όλα αυτά έχουν σκοπό να διατηρήσουν τη ροή των επενδύσεων και, γενικότερα, να κρατήσουν τις χώρες στο δρόμο προς τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους.

Θυμίζουμε ότι η Siemens Energy AG χρειάστηκε να ζητήσει κρατική βοήθεια, λόγω του ότι αντιμετωπίζει βλάβες σε τουρμπίνες που κατασκευάζονται από μια ισπανική επιχείρηση που αγόρασε.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εδώ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πρέπει να βρούμε τρόπους για να φέρουμε αυτή την επένδυση στην αγορά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν αυτήν την πρόκληση», δήλωσε σε συνέδριο η Alana Kuhne (επικεφαλής νέων αγορών Ευρώπης στην Orsted A/S).


Πορεία μετοχών εταιρειών ΑΠΕ

Οι μετοχές της Vestas (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο), ανέκαμψαν περίπου 30% από το χαμηλό τους στις αρχές Οκτωβρίου.

Η JPMorgan Chase & Co. αναβάθμισε τη μετοχή σε «ουδέτερη» από «λιποβαρής» την περασμένη εβδομάδα.

Μια περαιτέρω ώθηση για τον κλάδο προήλθε από την Octopus Energy που ανακοίνωσε την Παρασκευή 17/11/2023 ότι θα ξεκινήσει ένα ταμείο 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2030.

Η Orsted η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης του ανέμου, έχει επίσης κινηθεί από τα χαμηλά της τις τελευταίες εβδομάδες, αφού υπέστη απότομο selloff.


Συμπίεση κόστους

Η μείωση του κόστους δυσκολεύει τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με περιθώρια κέρδους. Πολλοί έκλεισαν συμβόλαια πριν από χρόνια για να προσφέρουν ενέργεια σε συγκεκριμένες τιμές, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν ήταν πλέον βιώσιμες διότι ο πληθωρισμός αύξησε το κόστος.

«Τα υπεράκτια έργα περπατούν πάνω σε πολύ λεπτό πάγο. Η λήψη μιας τελικής επενδυτικής απόφασης είναι πολύ πιο δύσκολη σήμερα», δήλωσε ο Xabier Viteri Solaun (Διευθυντής της επιχείρησης ΑΠΕ της Iberdrola SA).

Η αύξηση των τιμών που καταβάλλονται για την αιολική ενέργεια είναι μια λύση, αλλά αυτό θα σημαίνει τελικά υψηλότερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από το σοκ των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού του 2022.


Υπεράκτια έργα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μέχρι στιγμής, η εκκολαπτόμενη αναβίωση για τις υπεράκτιες επικεντρώνεται στην Ευρώπη. Η αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή, τόσο από οικονομική όσο και από άποψη ενεργειακής ασφάλειας. Οι κατασκευαστές εξοπλισμού είναι τεράστιοι εργοδότες και η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά καιρούς.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να εργάζονται για προβλήματα στις ΗΠΑ, όπου οι κατασκευαστές, όπως η Orsted και η BP Plc, έχουν λάβει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποσβέσεις σε υπεράκτια αιολικά έργα.

Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Avangrid Inc., λένε ότι σκοπεύουν να υποβάλουν προσφορές για νέα συμβόλαια, αν και θα πρέπει να επιδιώξουν υψηλότερες τιμές.

Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα καταστήσει τα έργα μη ανταγωνιστικά. Αυτό συνέβη τον Ιούλιο, όταν η Orsted και ο συνεργάτης της Eversource Energy απέτυχαν να κερδίσουν μια σύμβαση για την παροχή ρεύματος στο Ρόουντ Άιλαντ

γιατί η προσφορά τους ήταν πολύ ακριβή.


Σχέδιο δράσης
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει την ανησυχητική κατάσταση και δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης στα τέλη του περασμένου μήνα.

Υπολογίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα από 500 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας έως το 2030 για να επιτύχει τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από 204 GW το 2022, κάτι που δεν θα συμβεί «χωρίς μια υγιή, βιώσιμη και ανταγωνιστική αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας».

«Τόσο τα επιτόκια όσο και ο πληθωρισμός φαίνεται να έχουν φτάσει σε ένα οροπέδιο, γεγονός που παρέχει κάποια βεβαιότητα στο κόστος, ευνοώντας τις επενδύσεις και η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί. Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αργή»», δήλωσε η Carla Ribeiro (Επικεφαλής της υπεράκτιας αιολικής συμβουλευτικής για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στην εταιρεία συμβούλων Ramboll).

 

Ενέργειες που δίνουν ελπίδα

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προτεινόμενες ενέργειες σχετικά με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης για αδειοδότηση, τη βελτίωση των κριτηρίων μη τιμών στις δημοπρασίες και την παροχή νέων καναλιών χρηματοδότησης για επεκτάσεις εργοστασίων προσφέρουν τις περισσότερες ελπίδες. Ωστόσο, ορισμένες προτεινόμενες ενέργειες εξακολουθούν να στερούνται σαφήνειας και συγκεκριμένης καθοδήγησης.

Και σε έναν κόσμο με υψηλότερα για μεγαλύτερο επιτόκια και τιμές πρώτων υλών, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για υπεράκτια αιολική ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

 

Προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των έργων

Οι κρατικές εγγυήσεις μπορούν να οδηγήσουν κάποιο κεφάλαιο σε έργα, αλλά ειδικά για τα υπεράκτια αιολικά έργα, τα χρήματα είναι μόνο ένα μέρος των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

Οι εταιρείες πρέπει να έχουν την πρόσβασή τους στο δίκτυο, να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με όλους τους προμηθευτές και να υπάρχει συγκεκριμένη εντολή να γίνουν τα πράγματα. Αν κάποιος καθυστερήσει, το έργο στο σύνολό του αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Η κατάσταση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Πολωνία

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει μια γενική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο δίνει προτεραιότητα στις συνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg.

Τα προβλήματα στις ανεμογεννήτριες έχουν επιβαρύνει τον ισολογισμό της Siemens.

Στην Πολωνία, όπου η Vestas είπε ότι εξασφάλισε μεγάλη παραγγελία το τρίτο τρίμηνο, τα έργα τηρούν το χρονοδιάγραμμα επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει την τιμή υποστήριξής της με τον πληθωρισμό που συμβάλλει στην κάλυψη του αυξανόμενου κόστους.

«Αν και υπάρχουν δύσκολες συνθήκες στην αγορά αυτή τη στιγμή, είναι σαφές ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα είναι η ραχοκοκαλιά των μελλοντικών ενεργειακών μας συστημάτων. Η offshore είναι πολύ κατάλληλη για να κάνει πολλά από τα βαριά φορτία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας.», δήλωσε ο Adam Morrison (Διευθυντής χώρας στην Ocean Winds, κοινοπραξία της EDP Renewables και της Engie).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης