Ενέργεια

Άνοδος στις τιμές του TTF λόγω ανόδου της ζήτησης για θέρμανση

Άνοδος στις τιμές του TTF λόγω ανόδου της ζήτησης για θέρμανση

Η είσοδος του Χειμώνα επηρεάζει το καύσιμο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο νωρίς την Τρίτη 21/11/2023, διότι οι traders υπολόγισαν υψηλότερη ζήτηση θέρμανσης εν μέσω ψυχρότερου καιρού με σχεδόν πλήρη αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού TTF Natural Gas Futures του πρώτου μήνα (σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη), υποχώρησαν κατά 1,7% στα 49,30 δολάρια (45 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 12:54 μ.μ. στο Άμστερνταμ.

Οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν 2% τη Δευτέρα 20/11/2023, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τη «γηραιά» ήπειρο έδειχναν κρύο αυτή την εβδομάδα με θερμοκρασίες πολύ κάτω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με την Maxar Technologies που επικαλείται το Bloomberg, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει περισσότερο κρύο από το συνηθισμένο από τώρα έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου θα αυξήσουν τη ζήτηση για θέρμανση και φυσικό αέριο.

ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ.jpg

Οι τιμές σε σύγκριση με πέρυσι

Ωστόσο, η αγορά δεν είναι τόσο νευρική όσο πέρυσι, κυρίως λόγω των ακόμη άφθονων αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της ΕΕ. Από τις 19 Νοεμβρίου, η αποθήκευση στην ΕΕ ήταν κατά 99% πλήρης, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά άρχισε να επικεντρώνεται στους κινδύνους της χειμερινής προσφοράς.

Ο περασμένος χειμώνας ήταν πιο ζεστός από ό,τι συνήθως στην Ευρώπη, τη στιγμή που η ήπειρος προσπαθούσε να εισάγει υψηλότερους όγκους LNG, παρά τις αυξημένες τιμές για να αντικαταστήσει τη χαμένη παροχή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό.


Οι υπολογισμοί των traders φυσικού αερίου

Οι έμποροι φυσικού αερίου σταθμίζουν ήδη τους πιθανούς κινδύνους για τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, με τον καιρό να είναι ο μεγαλύτερος άγνωστος για τους εμπόρους, τους προμηθευτές και τις κυβερνήσεις.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι έμποροι άρχισαν να αποσύρουν φυσικό αέριο από τα υψηλά αποθέματα της Ευρώπης, καθώς ο καιρός έγινε ψυχρότερος και η ζήτηση θέρμανσης αυξήθηκε.

Η αγορά LNG φαίνεται πιο ήρεμη από ό,τι συνήθως για τον Νοέμβριο, όταν η ζήτηση θέρμανσης συνήθως αυξάνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο κρύος θα είναι αυτός ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Επηρεάστηκαν οι αγορές ενέργειας από την κατάσχεση πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Η κατάσχεση ενός φορτηγού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης το περασμένο Σαββατοκύριακο 18-19/11/2023, έχει προσθέσει επίσης κάποια άνοδο στις ενεργειακές αγορές που δεν έχουν ακόμη μειώσει πλήρως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης