Ενέργεια

ΙΕΑ: Βλέπει πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου το 2024, ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις περικοπές

ΙΕΑ: Βλέπει πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου το 2024, ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις περικοπές

Σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δει ένα ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς το 2024, ακόμη και αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές τους μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και βιομηχανίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Τρίτη.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η αγορά πετρελαίου είναι σε έλλειμμα και τα αποθέματα υποχωρούν «με γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε η Toril Bosoni στο περιθώριο συνεδρίου στο Όσλο.

«Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύετε να αυξήσετε τη μεταβλητότητα εάν υπάρχουν εκπλήξεις είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς», πρόσθεσε.

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να εξετάσει εάν θα προβεί σε επιπλέον περικοπές στην προσφορά πετρελαίου όταν ο όμιλος συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ μετά την πτώση των τιμών κατά περίπου 16% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πιέσεις στις τιμές

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει σε περίπου 82 δολάρια το βαρέλι για το Brent από το υψηλό του 2023 τον Σεπτέμβριο, κοντά στα 98 δολάρια. Η ανησυχία για τη ζήτηση και ένα πιθανό πλεόνασμα το επόμενο έτος έχει πιέσει τις τιμές, παρά τη στήριξη από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη υποσχεθεί συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατομμύρια bpd από τον ΟΠΕΚ+ και πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Στην τελευταία του συνάντηση τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε για τον περιορισμό της προσφοράς μέχρι το 2024 και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για εθελοντική μείωση της παραγωγής για τον Ιούλιο κατά 1 εκατομμύριο bpd που έκτοτε έχει παρατείνει για να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης