Δυο ταχύτητες για εξαγορές στις Ανανεώσιμες - Στόχος τα μικρά έργα... και η Ρουμανία

Δυο ταχύτητες για εξαγορές στις Ανανεώσιμες - Στόχος τα μικρά έργα... και η Ρουμανία

Τα έργα που έχουν όρους σύνδεσης να αυξάνουν τις αποτιμήσεις

Μια αγορά δύο ταχυτήτων έχει διαμορφωθεί στις ΑΠΕ, με τα έργα που έχουν όρους σύνδεσης να αυξάνουν τις αποτιμήσεις τους καθώς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, και τα άλλα της ομάδας Β, που περιμένουν όρους σύνδεσης χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα πάρουν να εγκλωβίζουν εκείνους που τα χρηματοδοτούν.

Οι ΑΠΕ παραμένουν ωστόσο ΕλΝτοράντο και ο ανταγωνισμός των εταιρειών για να μεγεθύνουν την παρουσία τους στην πράσινη ενέργεια μεγαλύτερος από ποτέ. Έτσι θα έρθουν και πάλι εξαγορές, αλλά η αγορά έχει μικρύνει …και έχει ακριβύνει.

Στόχος εξαγορών είναι τα μικρότερα έργα που δεν ανήκουν σε μεγάλους ομίλους και έχουν όρους σύνδεσης, καθώς ο ηλεκτρικός χώρος είναι σήμερα σπάνιος και διαμορφώνει τα δεδομένα.

Από την άλλη, συνεχίζουν να συσσωρεύονται οι αιτήσεις όρων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ και να κατατίθενται εγγυητικές με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ακόμη κι αν οι επενδυτές ξέρουν ότι τα έργα δεν θα γίνουν….τουλάχιστον άμεσα. Γι αυτό και ζητούν επίμονα από το ΥΠΕΝ να απαλλάξει τα νέα έργα από την υποχρέωση για εγγυητική, γιατί αυτό αποτελεί μια άσκοπη αφαίμαξη.


Στο επίκεντρο τα Βαλκάνια

Και με τις δυσκολίες στην ελληνική αγορά, αλλά και με έντονο το ενδιαφέρον για επενδύσεις, η φυσική διέξοδος είναι τα Βαλκάνια και κυρίως η Ρουμανία. Σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες είναι η πιο ώριμη και η πιο σταθερή αγορά για ΑΠΕ και αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν στρέψει το βλέμμα εκεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ.

Να τονίσουμε εδώ ότι η σημερινή συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για τις ΑΠΕ και διεθνώς…

Οι εταιρείες ΑΠΕ, ακόμη και όσες έχουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, έγιναν «θύματα» της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και των επιμέρους προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως για παράδειγμα την κυριαρχία της Κίνας στα φωτοβολταϊκά.


Ρεκόρ αποεπενδύσεων

Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ αποεπενδύσεων από funds που δραστηριοποιούνται στον σχετικό τομέα, καθώς οι εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με υψηλό κόστος δανεισμού και εκτίναξη το κόστους των πρώτων υλών.

Έτσι παρά τις δεσμεύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ για στήριξη της πράσινης μετάβασης με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων, η επενδυτική εμπιστοσύνη στην καθαρή ενέργεια έκανε βουτιά και οι εκροές στο τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος έφτασαν το 1,4 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Lipper, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία εκροή που έχει καταγραφεί ποτέ. Βέβαια, το πρώτο εξάμηνο, οι επενδύσεις είχαν ανέλθει σε 3,36 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι στο εννεάμηνο το πρόσημο εξακολουθεί να είναι θετικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης