Αποθήκευση ενέργειας: Northvolt και Altris ανακάλυψαν μπαταρία ιόντων νατρίου 160 Wh/kg

Αποθήκευση ενέργειας: Northvolt και Altris ανακάλυψαν μπαταρία ιόντων νατρίου 160 Wh/kg

Το χαμηλό κόστος και η ασφάλειά της σε υψηλές θερμοκρασίες την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική

Νέα δεδομένα στην αποθήκευση ενέργειας δημιουργούνται από την ανακάλυψη μπαταρίας με ενεργειακή πυκνότητα 160 Wh/kg η οποία είναι σχεδιασμένη για συστήματα στον προαναφερόμενο τομέα.

 

Η εταιρεία Gigafactory Northvolt και η εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών ιόντων νατρίου Altris, αποκάλυψαν στις 21 Νοεμβρίου την από κοινού ανακάλυψή τους που είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής συνεργασίας τους και επένδυσης της Northvolt στην Altris τον Μάιο του 2022.

Η τεχνολογία μπαταριών ιόντων νατρίου θεωρείται ευρέως ότι είναι η πιο ώριμη εμπορικά εναλλακτική λύση έναντι των ιόντων λιθίου με βάση τα ηλεκτροχημικά.

Η τεχνολογία ιόντων λιθίου έχει γενικά πυκνότητα ενέργειας Wh/kg μεταξύ 120 και 260, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) στο Global EV Outlook 2023.

Οι εταιρείες θεωρούν ότι η μπαταρία που έχουν αναπτύξει μαζί, θα αποτελέσει τη βάση για τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας επόμενης γενιάς της Northvolt. Στελέχη της εταιρείας μίλησαν πρόσφατα στο Energy-Storage για την προσέγγισή της στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας.

Το χαμηλό κόστος και η ασφάλειά της σε υψηλές θερμοκρασίες την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για ανάπτυξη σε «επόμενες αγορές» συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Η Altris χρηματοδοτεί επί του παρόντος τη σειρά Β για την κλιμάκωση της παραγωγής σε κλίμακα giga του κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υλικού καθόδου της, Altris Prussian White.

Ο Peter Carlsson (Διευθύνων Σύμβουλος της Northvolt) σχολίασε: «Η τεχνολογία ιόντων νατρίου μας προσφέρει την απόδοση που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η αποθήκευση ενέργειας με μεγαλύτερη διάρκεια από τις εναλλακτικές χημικές μπαταρίες, με χαμηλότερο κόστος, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το δυναμικό του ιόντος νατρίου σε αυτήν την αγορά και μόνο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προσπάθεια προς την παγκόσμια ηλεκτροκίνηση».

Τα νέα έρχονται καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ιόντων λιθίου αντιμετωπίζει τις συνέπειες των γενναιόδωρων επιδοτήσεων των ΗΠΑ για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών.

Η νορβηγική Freyr Battery αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει περαιτέρω επενδύσεις στην Ευρώπη έως ότου η Ευρώπη καταλήξει σε μια πολιτική απάντηση…, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος Birger Steen σε συνέντευξή του στο Energy-Storage που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης