Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEF: Θα διπλασιασθεί το εμπόριο LNG τα επόμενα 20 χρόνια - Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ασφάλεια του εφοδιασμού

IEF: Θα διπλασιασθεί το εμπόριο LNG τα επόμενα 20 χρόνια - Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ασφάλεια του εφοδιασμού

Η ενεργειακή μετάβαση περνά μέσα από το LNG

 

Σε λίγο περισσότερο από μισό αιώνα, η βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχει μετατραπεί ριζικά από τα εκκολαπτόμενα στάδια της σε μια παγκόσμια εμπορεύσιμη πηγή ενέργειας. Το εμπόριο LNG έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πρόκειται να διπλασιαστεί ξανά τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με το Joint Organizations Data Initiative του IEF του Νοεμβρίου του 2023.

Σε έκθεσή του το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας (IEF), εξετάζει πώς έχει αλλάξει το εμπόριο LNG τα τελευταία δύο χρόνια, ποιοι κίνδυνοι της αγοράς βρίσκονται στον ορίζοντα και τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού ενώ σημειώνουν πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση.

Ενώ το εμπόριο LNG γίνεται πιο ρευστό και χωρίς αποκλεισμούς, παραμένει δυσανάλογα συγκεντρωμένο στην παραγωγή και την κατανάλωση σύμφωνα με την έκθεση. Τρεις χώρες - η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα - αντιπροσώπευαν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών LNG στον κόσμο το 2022.
Εν τω μεταξύ, άλλες τρεις - Κατάρ, Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες - πραγματοποίησαν το εκπληκτικό 65% των παγκόσμιων εξαγωγών. Παρά αυτή την έντονη συγκέντρωση, ο τομέας είναι αλληλεξαρτώμενος και οι διαταραχές της προσφοράς σε μια γωνιά του πλανήτη μπορεί να προκαλέσουν σοκαριστικά κύματα σε ολόκληρη την αγορά.

LNG1.JPG

Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Όταν αντιμετώπισαν την ξαφνική απώλεια των προμηθειών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, οι Ευρωπαίοι αγοραστές έτρεξαν να προμηθευτούν όγκους ρεκόρ LNG για να καλύψουν το κενό.
Η αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης ώθησε τις παγκόσμιες τιμές spot LNG σε πρωτοφανή ύψη και δημιούργησε μια συμπίεση της προσφοράς για τις αναδυόμενες οικονομίες, επιδεινώνοντας μια ευαίσθητη κατάσταση.


LNG2.JPG


Ακριβώς τη στιγμή που οι αγορές εξισορροπούνταν και αναπροσαρμόζονταν στις συνέπειες του πολέμου στην Ευρώπη, ένας άλλος πόλεμος ξέσπασε στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ενώ ο αντίκτυπος στις ροές εμπορευμάτων είναι περιορισμένος μέχρι στιγμής, ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά και επεκτείνεται στα στενά του Ορμούζ, που μεταφέρει το 23% των παγκόσμιων ροών LNG.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης μπορεί να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ προς το χειμώνα, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Βραχυπρόθεσμα, αφθονούν οι κίνδυνοι με πιθανή κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αβέβαιο χειμερινό καιρό στο βόρειο ημισφαίριο και αυξημένο κίνδυνο δολιοφθοράς υποδομών.
Οποιαδήποτε απροσδόκητη διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ξανά τις αγορές.


LNG3.JPG

Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στο βραχυπρόθεσμο πεδίο. Μακροπρόθεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν το λεπτό καθήκον να εξισορροπήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και τη βιωσιμότητα. Ταυτόχρονα, οι παράγοντες της αγοράς πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στους κινδύνους γύρω από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις φυσικές καταστροφές.

Καθώς ο κόσμος κινείται προς φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, επισημαίνεται στην έκθεση, το LNG θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

LNG4.JPG
LNG5.JPG


Η προώθηση του διαλόγου παραγωγού-καταναλωτή γίνεται ακόμη πιο ουσιαστική. Μια συλλογική προσέγγιση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην καθολική πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο που θα παίξει το φυσικό αέριο, ιδιαίτερα το LNG, στην ενεργειακή μετάβαση.

Καθώς η βιομηχανία LNG ωριμάζει, η κατανόηση των τρωτών σημείων της και των συνεπειών της εξελισσόμενης δυναμικής της γίνεται θέμα πολιτικής και κρίσιμης επιταγής για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας (IEF) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός υπουργών ενέργειας από 72 χώρες και περιλαμβάνει χώρες παραγωγής και κατανάλωσης.

LNG6.JPG


LNG7.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης