Ενέργεια

Ποιά ερωτήματα προκαλεί στην αγορά η απόφαση για το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας

Ποιά ερωτήματα προκαλεί στην αγορά  η απόφαση για το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας

Ασάφεια για την αλλαγή των συντελεστών και της βασικής τιμής προμήθειας

 

Παραμένουν οι ασάφειες στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθεται από όλους του προμηθευτές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Επίμαχο ζήτημα είναι τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης που περιλαμβάνει το τιμολόγιο και της βασικής τιμής προμήθειας που ορίζεται ελεύθερα από όλους τους προμηθευτές.
Ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η απόφαση δημιούργησε αρχικά την εντύπωση ότι οι μεν συντελεστές θα παραμείνουν σταθεροί για το πρώτο τρίμηνο και εν συνεχεία θα μπορούν να τροποποιούνται ανά μήνα ενώ η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή για ένα εξάμηνο και εν συνεχεία θα μπορεί να τροποποιείται ανά μήνα.

Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η απόφαση προκάλεσε στην αγορά σοβαρά ερωτηματικά. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υποβληθεί ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά ερωτήματα προκειμένου να ξεκαθαριστεί η σύγχυση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος μεταβολής της βασικής τιμής προμήθειας και των συντελεστών που συμπεριλαμβάνονται στον μαθηματικό τύπο διακύμανσης της τελικής τιμής έχει ήδη αποτελέσει κεντρικό ζήτημα συζήτησης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων της αγοράς.

Περιορίζεται ο ανταγωνισμός λένε οι προμηθευτές

Οι προμηθευτές θεωρούν ότι η αλλαγή ανά εξάμηνο και ανά τρίμηνο στην πραγματικότητα περιορίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους αφού όπως έλεγαν χαρακτηριστικά επί της ουσίας τα τιμολόγια θα παραμένουν ίδια για έξι μήνες ειδικά σε ότι αφορά τη βασική τιμή προμήθειας. Μάλιστα είχαν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να τους δοθεί η ευελιξία αλλαγής τόσο των συντελεστών όσο και της βασικής τιμής προμήθειας ανά μήνα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δυο σημεία της Υπουργικής Απόφασης ήταν αυτά που προκάλεσαν κατ΄ αρχήν την εντύπωση ότι δόθηκε τελικώς μια σχετική ευελιξία. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: «Η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται κάθε μήνα».
Και σε άλλο σημείο η απόφαση αναφέρει ότι «Οι συντελεστές α, Lu και Ll του μηχανισμού διακύμανσης, παραμένουν σταθεροί κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες και, μετά το χρονικό αυτό διάστημα, δύνανται να τροποποιηθούν κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και κοινοποίησης στη ΡΑΑΕΥ, ένα μήνα πριν την εφαρμογή τους.
Ωστόσο και προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως τι θα ισχύσει έχουν ήδη σταλεί γραπτώς σχετικά ερωτήματα προς το ΥΠΕΝ.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες προβλέψεις της Απόφασης πρέπει να σημειωθεί ότι από τις βασικότερες καινοτομίες της είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.

Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι οι πάροχοι έως την 1η Δεκεμβρίου θα θα δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους και θα κοινοποιήσουν στη ΡΑΑΕΥ, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

Ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων προς τους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr).
Με τον τρόπο αυτό, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει το κοινό «πράσινο» τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Επιλογή τιμολογίων


Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.

Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.
Υπογραμμίζεται πως η ΡΑΑΕΥ θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών και αν διαπιστώσει σχετικές παραβάσεις, θα επιβάλλει πρόστιμο έως 1/1000 επί του ετήσιου κύκλου εργασιών του Προμηθευτή, πλέον άλλων κυρώσεων που μπορεί να του έχουν επιβληθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης