Ενέργεια

ΕΕ: «Πιέσεις» στα κράτη για γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου κατά 55% έως το Φεβρουάριο

ΕΕ: «Πιέσεις» στα κράτη για γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου κατά 55% έως το Φεβρουάριο
«Θα πρέπει να παρέχεται ευελιξία κατά τους πρώτους χειμερινούς μήνες σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι πιο ψυχρός  από τον μέσο όρο», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον κατά 45% γεμάτες την 1η Φεβρουαρίου και κατά προτίμηση κατά 55%, σύμφωνα με τους νέους στόχους που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ σήμερα (23/11) και αναμεταδίδει το Montel.

Αυτός ο ενδιάμεσος στόχος και άλλοι για τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο έχουν σκοπό να βοηθήσουν το μπλοκ να γεμίζει σταθερά τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν τουλάχιστον κατά 90% κατά μέσο όρο έως την 1η Νοεμβρίου, ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

«Θα πρέπει να παρέχεται ευελιξία κατά τους πρώτους χειμερινούς μήνες σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι πιο ψυχρός  από τον μέσο όρο», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προέτρεψε, ωστόσο, τις κυβερνήσεις να αγωνιστούν για τον υψηλότερο στόχο του 55% για τον Φεβρουάριο, ώστε να προφυλαχθούν από τυχόν διαταραχές της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ και έκτακτες περικοπές ζήτησης.Έθεσε επίσης στόχο 45% πληρότητας κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ έως την 1η Μαΐου για να καλύψει πιθανή υψηλότερη ζήτηση ή/και μειωμένη προσφορά κατά το καλοκαίρι του 2024.Η αποτυχία επίτευξης του στόχου του Μαΐου «θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο μη επίτευξης του πλήρους στόχου του 90%» για την 1η Νοεμβρίου, ανέφερε.


Το μοίρασμα των εθνικών στόχων ανά χώρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διασπάσει τους στόχους της ΕΕ σε εθνικούς ενδιάμεσους στόχους για καθένα από τα 18 κράτη μέλη με υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.

Οι στόχοι για τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, τη Γερμανία, είναι πλήρης κατά 45% έως την 1η Φεβρουαρίου, 10% έως την 1η Μαΐου, 30% έως την 1η Ιουλίου και 65% έως την 1η Σεπτεμβρίου. Για την Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, είναι 45%, 36%, 54% και 72% μέχρι τις ίδιες ημερομηνίες.

Για τη Γαλλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, είναι 41%, 11%, 39% και 81% μέχρι τις ίδιες ημερομηνίες. Τα επίπεδα αποθήκευσης στο Βέλγιο μπορεί να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο – 5% έως την 1η Μαΐου – και πρέπει να είναι πλήρης στο 40% έως την 1η Ιουλίου, τη μεγαλύτερη ενδιάμεση αύξηση. Εάν οι χώρες πέσουν πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ενδιάμεσο στόχο τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν αμέσως για να αυξήσουν τα επίπεδα αποθήκευσης και να ενημερώσουν.

Οι στόχοι αποτελούν μέρος των κανόνων αποθήκευσης αερίου της ΕΕ που εγκρίθηκαν πέρυσι ως απάντηση στην ξαφνική δραματική πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ είχαν πληρωθεί 100% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας τον στόχο του 90%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης