Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Γιατί ο άνθρακας «καβαλά» τις προωθημένες ΑΠΕ στην Κίνα - Η σκληρή στατιστική

Oilprice: Γιατί ο άνθρακας «καβαλά» τις προωθημένες ΑΠΕ στην Κίνα - Η σκληρή στατιστική
Ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούσαν το 82% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας το 2022

Οι ειδήσεις περί νέων εγκαταστάσεων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Κίνα, ενδεχομένως να έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες όσων είναι υποστηρικτές της πράσινης ατζέντας. Σύμφωνα με το Oilprice, όμως η Κίνα δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τους υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα τον άνθρακα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Κίνα ενέκρινε 52 GW νέας ενέργειας άνθρακα, που ήταν περισσότερα από όλες τις εγκρίσεις που εκδόθηκαν το 2021. Αυτές οι νέες εγκρίσεις προστίθενται στα 136 GW δυναμικότητας άνθρακα που είναι ήδη υπό κατασκευή. Μαζί, αυτά τα νέα εργοστάσια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 67% όλων των νέων εγκρίσεων στον κόσμο.

Η αιτία αυτής της τάσης

Η Κίνα, η μεγαλύτερη εταιρεία εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, συμφώνησε να φτάσει σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 και να κορυφώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Πολλοί επαίνεσαν αυτές τις υποσχέσεις, γιορτάζοντας την προφανή αποδοχή της υποτιθέμενης ευθύνης της για την αντιμετώπιση του θέμα του κλίματος.

Αλλά αυτές οι υποσχέσεις έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Η οικονομία της Κίνας βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η πιο προσιτή, άφθονη και αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Πέρυσι, το 82% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε από την Κίνα προήλθε από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, παρά τις σημαντικές επενδύσεις του Πεκίνου, αντιπροσώπευαν μόλις το 7% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2022.

Η ζήτηση από τις βιομηχανίες

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο τόνοι ακατέργαστου χάλυβα παράγονται στην Κίνα κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα. Οι κινεζικές βιομηχανίες χάλυβα —πάνω από το 90% αυτών— χρησιμοποιούν διαδικασίες με βάση τον άνθρακα. Παρά το γεγονός ότι το 2021 εισήγαγε μια πολιτική για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το Πεκίνο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κανένα ανώτατο όριο για την παραγωγή χάλυβα. Η S&P Global πιστεύει ότι «δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές περικοπές στην παραγωγή χάλυβα φέτος». Η παραγωγή αργού χάλυβα το 2023 θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2022.

Σύμφωνα με αναλυτές, «η Κίνα καταναλώνει τόσο τσιμέντο κάθε δύο χρόνια όσο οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 20ου αιώνα». Η παραγωγή τσιμέντου προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η υψηλή ζήτηση θα διαρκέσει πιθανώς για δεκαετίες.

Εν ολίγοις, η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εξαρτώνται από την ικανοποίηση της κολοσσιαίας όρεξης της χώρας για ορυκτά καύσιμα. Η δυτική πολιτική γύρω από μια ανύπαρκτη κλιματική κρίση δεν θα το αλλάξει αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης