Ενέργεια

Έγγραφο Reuters: Εξετάζεται σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων της ΕΕ

Έγγραφο Reuters: Εξετάζεται σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων της ΕΕ
Το σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για επιτάχυνση της αδειοδότησης και μια έκκληση για νέα χρηματοδοτικά μέσα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συντάξει σχέδια για την κλιμάκωση των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων έργων που προορίζονται σε άδειες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να επενδύσει 584 δισεκατομμύρια ευρώ (637 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αναβαθμίσει τα ηλεκτρικά της δίκτυα αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, πολλά δίκτυα θα χρειασρτεί να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο μεγάλων σταθμών παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα.

Το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για επιτάχυνση της αδειοδότησης και μια έκκληση για νέα χρηματοδοτικά μέσα, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για 68 έργα ηλεκτρικής ενέργειας και μια ντουζίνα έργων για αποθήκευση ενέργειας. Τα εν λόγω projects θα συνοδεύονται από την «ταμπέλα» των PCI, δηλαδή έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, «τα δίκτυα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα πιο αποκεντρωμένο, ψηφιοποιημένο και ευέλικτο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με εκατομμύρια φωτοβολταϊκά στις στέγες και τοπικές ενεργειακές κοινότητες να μοιράζονται πόρους».

Οι Βρυξέλλες θα συνεργαστούν επίσης με επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και πιστωτικούς οργανισμούς για να διευκολύνουν τα έργα δικτύου να εξασφαλίσουν δάνεια, μετοχές και εγγυήσεις, ενώ θα διερευνήσουν επίσης νέα χρηματοδοτικά μέσα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται εμπόδιο για την παροχή καθαρής ενέργειας, επειδή τα δίκτυα δεν αναβαθμίζονται αρκετά γρήγορα ώστε να αντεπεξέλθουν σε όλα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης