Ενέργεια

Σκυλακάκης: Στόχος να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας - Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Σκυλακάκης: Στόχος να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας - Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Γνωστοποιήθηκε και η ενεργοποίηση ενός καινούργιου Ταμείου, του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νήσων

Οι χώρες με αυταρχικά καθεστώτα που αδιαφορούν για το μέλλον της ανθρωπότητας και την κλιματική αλλαγή είναι ο μεγάλος γεωπολιτικός κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΥΠΕΝ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

«Αυτός ο κίνδυνος χρειάζεται ρεαλισμό  και προσέγγιση που να μην στηρίζεται στην ιδεαλιστική αντιμετώπιση, ότι όλοι θα δούμε ποιο είναι το συμφέρον του πλανήτη» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Ενόψει και της Συνόδου της COP 28 στο Ντουμπάι για την πράσινη μετάβαση θα χρειαστεί αποφασιστική διαπραγμάτευση, γιατί ο ιδεαλισμός δεν θα επικρατήσει από μόνος του».

Τα ατού της Ελλάδας

Παράλληλα, ο υπουργός συνέδεσε την ενεργειακή ασφάλεια με την πράσινη ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι οι κίνδυνοι στην ενεργειακή ασφάλεια που εμφανίστηκαν μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, έδειξαν ότι ολόκληρη η Ευρώπη δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνη είναι η ενεργειακή εξάρτηση.

«Το να συνεισφέρουμε ως χώρα σε μία νέα πολίτικη που χαράζει η Ευρώπη δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μία χώρα εξαγωγική στην πράσινη ενέργεια. Υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό και φωτοβολταϊκό δυναμικό,  κάνουμε μεγάλες επενδύσεις στην αποθήκευση και έχουμε και ένα σημαντικό δυναμικό και αυτό είναι τα υπεράκτια αιολικά».

Ειδικότερα, τα «ελληνικά υπεράκτια αιολικά θα έχουν χρόνο λειτουργίας που θα ξεπερνά το 45%. Η ποσότητα του αιολικού δυναμικού είναι μεγάλη, μόνο η πρώτη ανάπτυξη οικοπέδων ξεπερνά τα 12 GW. Σκοπεύουμε να το αναπτύξουμε από το 2028- 2029 μέχρι το 2045. Τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη μεγάλων διασυνδέσεων. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει καταφέρει σύμφωνα με τον Economist  να ανατρέψει τα χειρότερα σενάρια. Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα τους στόχους μας. Η Ελλάδα βίωσε αυτη την πραγματικότητα το καλοκαίρι, διότι το νέο κλίμα είναι εδώ».

Η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Στη συνέχεια, σχολίασε τη σπουδαιότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, επισημαίνοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ είναι πολύ κοντά, ενώ έχει παραγγελθεί το καλώδιο. Σημαντική η ανάπτυξη της διασύνδεσης με τη Β. Αφρική, η οποία πρέπει να έχει απευθείας διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη.  Οι διασυνδεσεις είναι μία πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο υπουργός τόνισε ότι «σκοπεύουμε να επιταχύνουμε την είσοδο των κλασικών ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά), καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρά με ταχύτητα.

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις σημαντικές δράσεις του ΥΠΕΝ για την κλιματική αλλαγή. «Είναι σημαντική η προστασία των δασών μας, ενώ κάνουμε επενδύσεις και μεταφέρουμε πόρους από τα δικαιώματα εμπορίας ρύπων και προχωρούμε στην εξοικονόμηση ενέργειας με σκοπό τη βελτίωση της εξοικονόμησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» σημείωσε.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε και η ενεργοποίηση ενός καινούργιου Ταμείου, του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νήσων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πολιτική πράσινης μετάβασης των νησιών της χώρας μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης