Ενέργεια

Σκληρές διαπραγματεύσεις στον ΟΠΕΚ + για τις περικοπές - Πιθανή αλλαγή πολιτικής

Σκληρές διαπραγματεύσεις στον ΟΠΕΚ + για τις περικοπές - Πιθανή αλλαγή πολιτικής

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη

 

Οι συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ για την πετρελαϊκή πολιτική του 2024 είναι δύσκολες, καθιστώντας πιθανή την ανατροπή της προηγούμενης συμφωνίας αντί για βαθύτερες περικοπές παραγωγής, δήλωσαν τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+ που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη για να αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για το 2024, σύμφωνα με προσχέδιο ατζέντας που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

Πιθανή είναι περαιτέρω καθυστέρηση της συνάντησης, ανέφεραν οι πηγές. Δύο από τις πηγές είπαν ότι μια πρόσθετη περικοπή - ένα βήμα που θα εξεταζόταν - δεν συζητήθηκε ενεργά.

«Όλοι απλώς κρατούν τις θέσεις τους», είπε μια από τις πηγές.

Διαφωνία για τα επίπεδα παραγωγής

Η συνάντηση έχει ήδη καθυστερήσει από τις 26 Νοεμβρίου. Πηγές του OPEC+ ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται σε διαφωνία σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς, αν και πηγές ανέφεραν από τότε ότι ο όμιλος έχει πλησιάσει σε συμβιβασμό σε αυτό το σημείο.

Η τιμή αναφοράς του Brent αυξήθηκε κατά 74 σεντς στα 80,72 δολάρια το βαρέλι έως τις 1418 GMT.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο είχε ήδη παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής μέχρι το 2024.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη υποσχεθεί συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο bpd, η οποία πρόκειται να λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου, και μια μείωση των ρωσικών εξαγωγών κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης