Περιβάλλον

Κλιματικός Νόμος: Mόνο 250 εταιρείες δήλωσαν περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Κλιματικός Νόμος: Mόνο 250 εταιρείες δήλωσαν περιβαλλοντικό αποτύπωμα

 Ο συνολικός αριθμός των υπόχρεων εταιρειών είναι της τάξης των 1000 εταιρειών

 

Μόνο 250 εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση του Κλιματικού νόμου και έκαναν τη δήλωση για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα όπως απαιτεί ο Κλιματικός Νόμος, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Βερελίδης.

Ειδικότερα, 314 εταιρείες μπήκαν στο σύστημα για να συμπληρώσουν την έκθεση όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά 250 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Για αρχή είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο, σημείωσε ο κ. Βερελίδης, «περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου, πόσες εταιρείες θα προσέλθουν και μετά θα αρχίσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις.
Σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των υπόχρεων εταιρειών είναι της τάξης των 1000 εταιρειών, αφού εξαιρούνται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θεωρούνται μικρές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο κ. Βερελίδης σημείωσε, ότι ο στόχος δεν είναι να μπουν δεσμεύσεις μείωσης ρύπων από τις εταιρείες σε αυτή τη φάση, αλλά να δούμε που βρισκόμαστε και πώς καταναμέται ανά κλάδο το ανθρακικό αποτύπωμα.
Σημείωσε επίσης ότι ο ελληνικός στόχος για μείωση 55% των εκπομπών μέχρι το 2030 είναι φιλόδοξος αλλά μπορεί να πιαστεί λόγω της μείωσης ρύπων από την απολιγνιτοποίηση.

Ποιες εταιρείες είναι υπόχρεες σύμφωνα με τον Κλιματικό Νόμο

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά, που μπαίνει σε ισχύ ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, ο οποίος ζητά την καταγραφή σε πρώτη φάση και τη μείωση αργότερα, μέσω των άρθρων 12, 19 & 20 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

Για την υποβολή της ετήσιας έκθεσης, που έπρεπε να είναι και πιστοποιημένη (από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα επαλήθευσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το έτος αναφοράς 2022.
Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της έκθεσης της παρ. 1, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης. Το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το μηδέν κόμμα ένα τοις χιλίοις (0,01%) επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα.

Σύμφωνα με το νόμο μέχρι τις 31/10/2023 οι εταιρείες με πάνω από 50 εργαζόμενους και με τζίρο άνω των 10 εκ. ευρώ όφειλαν να συμπληρώσουν στην ειδική πλατφόρμα τις εκπομπές τους και όλες τις πληροφορίες που αφορούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα (εκπομπές άνθρακα) καταγράφοντας για πρώτη φορά υποχρεωτικά, τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης