Αποθήκευση: Η Fluence πέρασε στην κερδοφορία για πρώτη φορά το 4ο τρίμηνο του 2023

Αποθήκευση: Η Fluence πέρασε στην κερδοφορία για πρώτη φορά το 4ο τρίμηνο του 2023

Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν ζημία 61 εκατ. δολ.ΗΠΑ για ολόκληρο το έτος και θετικά 20 εκατ. δολ. για το τέταρτο τρίμηνο

 

Η παγκόσμια εταιρεία ενοποίησης συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών Fluence δημοσίευσε τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο και το οικονομικό έτος 2023, τα οποία περιελάμβαναν το «μετασχηματιστικό ορόσημο» της επίτευξης θετικού καθαρού κέρδους για πρώτη φορά, δήλωσε ο CEO Julian Nebreda.

Η Fluence σημείωσε καθαρά κέρδη 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 - το τέλος του οικονομικού της έτους - το πρώτο θετικό καθαρό κέρδος σε οποιοδήποτε τρίμηνο μέχρι σήμερα, μετά από καθαρή ζημία 35 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα έσοδα για το τρίμηνο ήταν 673 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, που σημαίνει ότι ολοκλήρωσε τη χρονιά με συνολικά έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τριμηνιαίο ποσοστό αυξήθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση και κατά 25% σε τρίμηνο.

Το μεικτό περιθώριο GAAP ήταν 6,4% για το πλήρες έτος και 11,3% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν ζημία 61 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για ολόκληρο το έτος και θετικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Nebreda δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι φτάσαμε σε ένα μετασχηματιστικό ορόσημο το τέταρτο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας κερδοφορία για πρώτη φορά. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας για επιχειρησιακή αριστεία και της αμείλικτης αφοσίωσης της ομάδας μας».

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε έναν κόσμο που διψά για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις και πιστεύουμε ότι η Fluence βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, έτοιμη να καλύψει αυτή τη ζήτηση κατά μέτωπο, όπως αποδεικνύεται από το Gridstack Pro που κυκλοφόρησε πρόσφατα».

Κερδοφόρα ανάπτυξη

Όταν ο Nebreda ανέλαβε το τιμόνι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η εταιρεία είπε στο Energy-Storage.news ότι θα είχε ως στόχο να προσφέρει «κερδοφόρα ανάπτυξη». Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώθηκε με την επίτευξη κερδοφορίας, αλλά συνοδεύεται από λιγότερο φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη.

Η εταιρεία προβλέπει έσοδα 2,7-3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2024, τα οποία θα ισοδυναμούσαν με ανάπτυξη 22-50% έναντι της αύξησης κατά 83% που παρατηρήθηκε το 2023, σε σύγκριση με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022. Έχει εξασφαλίσει όλη την «μπαταρία» της ανάγκες» για το 2024 και το 2025, ανέφερε.

Το Fluence είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ενοποιητής συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών από αναπτυγμένα έργα μετά το Sungrow, σύμφωνα με την Wood Mackenzie και την S&P Global, ενώ η S&P Global το τοποθετεί ως το μεγαλύτερο όταν υπολογίζονται τόσο τα έργα που έχουν αναπτυχθεί όσο και τα μελλοντικά έργα.

Η εταιρεία κέρδισε μια σειρά από παραγγελίες για έργα αποθήκευσης μπαταριών τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου διάρκειας 4 ωρών στην Ιρλανδία για την παγκόσμια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ενέργειας (IPP) Statkraft, δύο ξεχωριστά συστήματα 2 ωρών για τη Varco Energy στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα έργο για την Tilt Renewables που η Fluence είπε ότι ήταν η πρώτη που συνδύασε την πλήρη σειρά προϊόντων υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης