Ενέργεια

Το green pool έθεσε ο Ε. Μυτιληναίος στην συνάντηση με την Von der Leyen

Το green pool έθεσε ο Ε. Μυτιληναίος στην συνάντηση με την Von der Leyen
Συνάντηση κορυφής της αφρόκρεμας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και παραγωγής με von der Leyen και Sefcovic

Συνάντηση κορυφής με διάρκεια 6-7 ωρών πραγματοποιήθηκε χθες 30/11 μεταξύ της Ursula von der Leyen και του αντιπροέδρου της ΕΕ Maros Sefcovic με εκπροσώπους της ενεργοβόρου βιομηχανιας, όπου συμμετείχε ο Ευάγγελος Μυτιληναιος ως προεδρος της Eurometaux.

Η συζήτηση με την παρουσία σε top level εκπροσώπων όλων των κλάδων έγινε σε καλό κλίμα με ανοιχτούς ορίζοντες απο την Επιτροπή και άνοιξαν όλα τα θέματα.

Αφορούσε τέσσερεις τομείς:

- Τιμές ηλεκτρισμού
- Διαδυνδέσεις δικτύου
- Υπερβολικό Ρυμθμιστικό Πλαίσιο
- Green Pool


Η Πρόεδρος της Επιτροπής ισχυρίστηκε, ότι γυρίσαμε στην ομαλοποίηση, υπήρξε όμως διαφωνία σχεδόν από τους πάντες, καθώς οι τιμές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολλαπλάσιες από τα προ κρίσης επίπεδα.

Διασυνδέσεις δικτύου


Η ανάπτυξη των δικτύων είναι ένα πολυδιάσταστο πρόβλημα τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς χρόνου. Από την πλευρά της ηγεσίας της ΕΕ έγινε αποδεκτό, ότι δεν έχουμε ακόμα τις λύσεις, όμως αποτελεί προτεραιότητα προς επίλυση.
Η συζήτηση περιήλθε γύρω από το πως θα επιμεριστεί το κόστος των αναγκαίων αυτών επενδύσεων, καθώς το ζήτημα των ΑΠΕ από την πλευρά αυτή είναι λυμένο.

Υπερ - ρύθμιση της αγοράς


Ειναι χιλιάδες τα regulation notifications βάσει των οποίων πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες (πχ ESG etc). Μάλιστα κάποιοι έκαναν λογο για 14.500 Regulatory documents, δηλαδή ρυθμιστικά έγγραφα, που πρέπει να διευθετούνται σε ετήσια βάση, πράγμα μη βιώσιμο. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ξεκινήσει προετοιμασία για  deregulation, δηλαδή μείωση των ρυθμιστικών δεσμεύσεων, που θα κληθεί τελικά να υλοποιήσει η επόμενη επιτροπή. Φαίνονται πάντως σοβαρές οι προθέσεις της Επιτροπής.

Green Pool


Το θέμα του Green Pool ανέδειξε ο κ. Ε Μυτιληναίος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, υπέδειξε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υποστήριξη προς τον πρόεδρο της Eurometaux εκδηλώθηκε και από άλλες πλευρές από τους παρισταμένους, που όπως φαίνεται πιο κάτω εκπροσωπούσαν την ελίτ της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη. Η Επιτροπη δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα με λεπτομέρεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Mytilineos εξήρε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της λύσης, την οποία αναμένουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προς υιοθέτηση και υλοποίηση.

Όταν η συζήτηση επεκτάθηκε στην πράσινη μετάβαση , η Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, καθώς και ότι ως το 2050 θα έχει τριπλασιαστεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενεργειας.
Πάρα ταύτα το σύνολο των παρισταμένων συμφώνησε, ότι στην παρούσα φάση κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα κεφάλαια στην πράσινη μετάβαση, το κόστος είναι υπέρογκο, και θα πάρει αρκετό χρόνο η όλη διαδικασία. Η επίτευξη των στόχων μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για όλους, από την άλλη πλευρά όμως, όπως επισημάνθηκε, η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικά χρονικά περιθώρια αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν.

Αν συνεχίσουν να κλείνουν εργοστάσια, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) σε σχέση με το κόστος των λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να καταδείξουν τις διαφορές και αντιθέσεις των δύο πλευρών, αλλά και το όφελος που μπορεί στην συνέχεια να προκύψει(cost benefit analysis).

Ποιοί ήσαν παρόντες

O CEO της AccelorMittal Europe Geert Van Poelvoorde, o CEO της 2Green Steel Henrik Henriksson, o Vice President της US Steel Kosice Miroslav Kiralvarga, Paul Voss γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, Luis Cabra CEO της Repsol, Diego Pavia Inno Energy CEO, Sopna Sury Hydrogen Europe, Ken Mcnight Cembureau President, Jonn Morrish Ceo Europe Heildeberg Materials, Martin Brudermuller CEO της BASF,  Pierro Petrusco FIEC President, Michael Staffas Bolliden CEO , Marcus Beyrer Business Europe Director General , Marcos Franca Loist CEO, Petr Cingr AGROFERT Vice President, Gelsomina Vigliotti, αντιπρόεδρος της ΕΙΒ και άλλοι.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης