Ενέργεια

Σύσκεψη ΡΑΑΕΥ - Προμηθευτών την Δευτέρα για το "Πράσινο Τιμολόγιο" - Aνακοινώνονται οι παράμετροι προσδιορισμού

Σύσκεψη ΡΑΑΕΥ - Προμηθευτών την Δευτέρα για το

Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας έχουν κληθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι πάροχοι σε σύσκεψη με αφορμή τις περίφημες επιστολές που στέλνουν στους πελάτες τους

 

Έως αργά το μεσημέρι σήμερα αναμένεται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν τις παραμέτρους προσδιορισμού του «πράσινου» τιμολογίου όχι όμως και την τελική τιμή καταναλωτή, ενώ το πρωί της Δευτέρας έχουν κληθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε σύσκεψη με αφορμή τις περίφημες επιστολές που στέλνουν στους πελάτες τους και οι οποίες από το υπουργείο αντιμετωπίζονται ως προσπάθεια υπονόμευσης του θεσμοθετημένου τιμολογίου.


Η ένταση μεταξύ των προμηθευτών και του υπουργείου Ενέργειας γύρω από το «πράσινο» τιμολόγιο δεν είναι καθόλου καινούργια αφού από την πρώτη στιγμή το σύνολο της ιδιωτικής αγοράς θεώρησε την κίνηση του κ. Σκυλακάκη ως μια προσπάθεια να διευκολύνει τη ΔΕΗ σε δυο επίπεδα.

Πρώτον να μην χρειαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκαθαρίσει το πελατολόγιο της και να υπογράψει συμβάσεις με τα εκατομμύρια των καταναλωτών για τους οποίους δεν διαθέτει στοιχεία και δεύτερον να μην χάσει μαζικά πελάτες κατά τη φάση της μετάβασης στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ιδιώτες προμηθευτές αντέδρασαν έντονα στη θεσμοθέτηση του πράσινου τιμολογίου και μάλιστα όπως είναι ήδη γνωστό κάποιοι από αυτούς στις επιστολές που από το νόμο είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στους πελάτες τους για να τους ενημερώσουν προχώρησα σε συγκρίσεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο είναι ακριβότερο από το κίτρινο.


Μήνυμα Σκυλακάκη


Έτσι ο κ. Σκυλακάκης διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς στη ΡΑΑΕΥ ότι θα πρέπει να παρέμβει. Το μήνυμα ελήφθη και η πρόσκληση προς τους προμηθευτές έγινε για το πρωί της Δευτέρας, οπότε και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές θα γίνει μια κατ΄αρχήν συζήτηση επί των επιστολών. Αντικείμενο της ΡΑΑΕΥ είναι να ελέγξει εάν οι υπολογισμοί των προμηθευτών είναι λανθασμένοι ή όχι και να κρίνει εάν οι επιστολές είναι παραπλανητικές για τους καταναλωτές. Σε αυτή την περίπτωση έχει το δικαίωμα να καλέσει τον εκάστοτε προμηθευτή μεμονωμένα σε επίσημη ακρόαση.

Πάντως από την πλευρά τους οι προμηθευτές υπογραμμίζουν ότι οι επιστολές όχι μόνο δεν είναι παράνομες αλλά αντίθετα αποτελούν υποχρέωση τους για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Μάλιστα σημειώνουν ότι η ενημέρωση προφανώς και επιτυγχάνεται μέσω παραδειγμάτων όπως άλλωστε έχουν δείξει και σχετικές έρευνες. Τα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στις επιστολές των παρόχων έχουν γίνει με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Δηλαδή έχουν διαμορφώσει «πράσινο» αλλά και κίτρινο «τιμολόγιο» με τις πραμέτρους που θα υιοθετούσαν εάν το νέο σύστημα ίσχυε από την 1η Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι ενεργούν στο πλαίσιο των νόμιμων υποχρεώσεων τους και με γνώμονα την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή.


Αντιπαράθεση για το τιμολόγιο


Πέραν αυτών όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς η διατύπωση των παραδειγμάτων δεν έχει στόχο να αντιπαρατεθούν οι ιδιώτες προμηθευτές με τον υπουργό Ενέργειας και το τιμολόγιο που θεσμοθέτησε. Αντιθέτως θεωρούν ότι το συγκεκριμένο τιμολόγιο αφορά τη ΔΕΗ και ως εκ τούτου εκτιμούν ότι είναι απολύτως θεμιτό και στο πλαίσιο του υγειούς ανταγωνισμού να αντιπαρατεθούν με τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς και βεβαίως να προασπίσουν τα μερίδια που με κόστος έχουν κερδίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους προμηθευτές εκτιμούν ότι ακριβώς επειδή το πράσινο τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο, θα επιδιωχθεί εμμέσως να μειωθούν τα περιθώρια ελευθερίας των παρόχωνσε ότι αφορά τον προσδιορισμό των τεσσάρων παραμέτρων του μαθηματικού τύπου που διαμορφώνει την τελική τιμή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, πολιτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η ίδια η υπουργική απόφαση που ορίζει σαφώς ότι οι προμηθευτές ελεύθερα προσδιορίζουν τις τέσσερις παραμέτρους του μαθηματικού τύπου. Θα επιδιωχθεί όμως να τεθούν όρια στον ελεύθερο προσδιορισμό των παραμέτρων.

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει, ώστε κατά το κοινώς λεγόμενο να μην πληρώσει ο καταναλωτής το μάρμαρο, οι προμηθευτές απαντούν ότι πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: Να αφεθεί η αγορά να δουλέψει ανταγωνιστικά, να καταπολεμηθούν οι ρευματοκλοπές, καθώς οι απώλειες του συστήματος προσεγγίζουν το δυσθεώρητο 14% για το 2023 και να δοθεί η δυνατότητα να αποκόπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης