COP28: Η Exxon Mobil διαψεύδει τον IEA για τη στρατηγική δέσμευσης άνθρακα

COP28: Η Exxon Mobil διαψεύδει τον IEA για τη στρατηγική δέσμευσης άνθρακα

Δήλωση στο Reuters που προκαλεί αίσθηση από μεγαλοστέλεχος της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο Ντάρεν Γουντς (Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil), απέρριψε το Σάββατο 2/12/2023 τον πρόσφατο ισχυρισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι η χρήση ευρείας κλίμακας δέσμευσης άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ήταν μια απίθανη «ψευδαίσθηση», λέγοντας ότι το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τα ηλεκτρικά οχήματα και την ηλιακή ενέργεια.


«Δεν υπάρχει καμία λύση που παρουσιάζεται εκεί σήμερα που να είναι στην κλίμακα για να λύσει το πρόβλημα.
Λοιπόν, θα μπορούσατε να το πείτε αυτό για τη δέσμευση άνθρακα σήμερα, θα μπορούσατε να το πείτε αυτό για τα ηλεκτρικά οχήματα, για τον άνεμο, για την ηλιακή ενέργεια. Νομίζω ότι η κριτική είναι θεμιτή για οτιδήποτε προσπαθούμε να κάνουμε, για αρχή», είπε ο Γουντς στο Reuters στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

COP28_2.jpg

Τι υποστηρίζει ο IEA

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) εξέδωσε μια έκθεση στις 27 Νοεμβρίου, λίγο πριν από τη συγκέντρωση της COP28, στην οποία ανέφερε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αντιμετώπιζε μια «στιγμή αλήθειας», όπου οι παραγωγοί έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της εμβάθυνσης της κλιματικής κρίσης ή της στροφής στην καθαρή ενέργεια.

Κατέρριψε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που υποστηρίζουν ότι η γεώτρηση μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον όσο καθαρίζονται οι εκπομπές από την καύση τους, λέγοντας ότι «η βιομηχανία διατηρούσε μια ψευδαίσθηση ότι η λύση είναι η απίστευτα μεγάλες ποσότητες δέσμευσης άνθρακα».

Ενώ υπάρχουν ελάχιστα εμπορικά βιώσιμα έργα δέσμευσης άνθρακα λόγω του υψηλού κόστους, τα EV αποτελούν πλέον περίπου το 13% της παγκόσμιας αγοράς νέων οχημάτων και οι εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς.

 

Το μήνυμα από την παρουσία του στελέχους της Exxon

Η εμφάνιση του Γουντς σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού ορυκτών καυσίμων Exxon παρευρέθηκε σε μια από τις ετήσιες συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και αντανακλά την αυξανόμενη προσπάθεια των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο να αναδιατυπώσουν τον εαυτό τους ως μέρος της λύσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σε αντίθεση με μια αιτία.

Ο μελλοντικός ρόλος της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα και των ορυκτών καυσίμων είναι βασικό ζήτημα στη διάσκεψη.

 

Μεγάλες επενδύσεις στην επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα από την Exxon

Η Exxon ανακοίνωσε επενδύσεις 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση άνθρακα και υποστήριξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι το πρόβλημα που προκαλεί την κλιματική αλλαγή και όχι τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα.

Πιστεύει ακόμη ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο μέχρι το 2050, αλλά αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση για τα επίπεδα ζήτησης.


Συμφωνίες της Exxon

Ως μέρος της στρατηγικής της Exxon για χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ανακοίνωσε τον Ιούλιο την εξαγορά της Denbury και του δικτύου αγωγών διοξειδίου του άνθρακα μήκους 1.300 μιλίων (2.100 χιλιομέτρων), το οποίο θα συνδέεται με υπεράκτια τετράγωνα στον Κόλπο του Μεξικού όπου η Exxon σχεδιάζει να θάψει. άνθρακας.

Η Exxon έχει μέχρι στιγμής πείσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αμμωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εταιρεία βιομηχανικού αερίου και μια μεγάλη εταιρεία χάλυβα να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για υπηρεσίες μείωσης του άνθρακα που θα κάλυπταν περίπου 5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Επί του παρόντος, η ενέργεια και η βιομηχανία παράγουν περίπου 37 δισεκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως παγκοσμίως.

Ο Woods αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα συμβόλαια, αλλά είπε ότι οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ στον περσινό νόμο μείωσης του πληθωρισμού έως και 85 $ ο τόνος για τη δέσμευση και τη δέσμευση άνθρακα θα καταστήσουν τις επενδύσεις κερδοφόρες.

«Βοηθάμε ουσιαστικά τους πελάτες να απελευθερωθούν από τις ανθρακούχες εκπομπές και να επωφεληθούν από αυτήν την έκπτωση φόρου», είπε ο Woods.

Πρόσθεσε ότι το να κερδίσεις χρήματα από τις συμφωνίες ήταν «μάλλον λίγα χρόνια πριν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης