Ενέργεια

Γερμανία: Η ρυθμιστική αρχή δικτύων σχεδιάζει διασπορά του κόστους των ΑΠΕ

Γερμανία: Η ρυθμιστική αρχή δικτύων σχεδιάζει διασπορά του κόστους των ΑΠΕ

Τα κρατίδια στο βόρειο τμήμα, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας αιολικής ενέργειας, θα πληρώνουν χαμηλότερα τέλη δικτύου ενώ στη νότια Γερμανία, θα πληρώνουν περισσότερα τέλη δικτύου ανά κιλοβατώρα

Οι καταναλωτές στις πολιτείες της Γερμανίας με χαμηλότερη παραγωγή καθαρής ενέργειας μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν υψηλότερα τέλη δικτύου, καθώς η ρυθμιστική αρχή σχεδιάζει να κατανείμει ομοιόμορφα μεταξύ των περιοχών το υψηλότερο κόστος της προσθήκης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, Bundesnetzagentur, πρότεινε την Παρασκευή ένα σχέδιο για την ομοιόμορφη κατανομή του υψηλότερου κόστους της προσθήκης επιπλέον παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα γερμανικά κρατίδια στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας αιολικής ενέργειας, θα πληρώνουν χαμηλότερα τέλη δικτύου. Ωστόσο, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στη νότια Γερμανία, καθώς και τα νοικοκυριά, ενδέχεται να καταλήξουν να πληρώνουν περισσότερα τέλη δικτύου ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με το σχέδιο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παράγουν περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck τον Σεπτέμβριο. Μέχρι το 2030, η Γερμανία στοχεύει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο Habeck.

«Οι περιοχές που παράγουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι καταναλώνουν επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος δικτύου», δήλωσε ο Klaus Müller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής του δικτύου.

Η ρυθμιστική αρχή προτείνει να μειωθούν αυτά τα τέλη δικτύου για περιοχές με υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διανεμηθούν σε εθνικό επίπεδο «σε πνεύμα αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Αναβάθμιση δικτύων

«Σε περιοχές που παράγουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι καταναλώνουν, υπάρχει σημαντικό κόστος για την αναβάθμιση του δικτύου. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρική ενέργεια δεν τροφοδοτεί μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη τη Γερμανία», σύμφωνα με το σκεπτικό της ρυθμιστικής αρχής για την πρόταση.

«Τα τέλη δικτύου σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να μειωθούν. Από την άλλη πλευρά, αυτό οδηγεί σε διαχειρίσιμο πρόσθετο κόστος για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία», πρόσθεσε η Bundesnetzagentur.

Η ρυθμιστική αρχή αναζητά τώρα σχόλια σχετικά με την πρόταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Θα ανακοινώσει την απόφασή της για την κατάλληλη κατανομή των τελών δικτύου το τρίτο τρίμηνο του 2024. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, 2025, το νωρίτερο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης