Χωρίς δόσεις και εφάπαξ η καταβολή του τέλους έκδοσης για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού από 1/1/24

Χωρίς δόσεις και εφάπαξ η καταβολή του τέλους έκδοσης για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού από 1/1/24

Ρύθμιση ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Σε μία και όχι σε δύο δόσεις θα πρέπει να καταβάλλεται το τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού (υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ - ΕΛΑΠΕ), για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού που θα εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να προωθήσει άμεσα ρύθμιση που θα αλλάζει τα δεδομένα για τα νέα έργα.


Ειδικότερα, σήμερα το τέλος μπορεί να καταβάλλεται σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά το 50% του ποσού και καταβάλλεται εντός 20 ημερών από τη σχετική ειδοποίηση του επενδυτή μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και η δεύτερη καταβάλλεται εντός ενός έτους από τη χορήγηση της Βεβαίωσης. Για να γίνει αποδεκτό αίτημα μεταβίβασης πρέπει να έχει καταβληθεί και η δεύτερη δόση του τέλους.

Τι σχεδιάζει το υπουργείο

Το σκεπτικό του ΥΠΕΝ είναι ότι για τις Βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από τον κύκλο του Οκτωβρίου 2023 και έπειτα, το τέλος να καταβάλλεται ολόκληρο εντός ενός 20ημέρου από την ειδοποίηση του επενδυτή μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου. Όσον αφορά σε βεβαιώσεις για τις οποίες έχει καταβληθεί η πρώτη δόση και δεν τους έχει επιστραφεί η Εγγυητική Επιστολή Βεβαίωσης Παραγωγού ή έχουν ήδη υποβάλλει πλήρες αίτημα για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα πρέπει να καταβάλλουν άμεσα όλο το τέλος, πιθανώς εντός 20ημέρου από την ημέρα που θα ψηφιστεί η νέα ρύθμιση.

Να θυμίσουμε ότι για τη χορήγηση αρχικής Βεβαίωσης, το ύψος του τέλους ορίζεται ανά μονάδα ονομαστικής μέγιστης ισχύος παραγωγής της αίτησης σε μεγαβάτ (ΜW) ως εξής:

  • 3.000 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος έως και 1MW,
  • 2.500 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 1 έως και 10 MW,
  • 2.000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος από 10 έως και 50MW,
  • 1.500 ευρώ/ ΜW για το τμήμα της ισχύος από 50 έως και 100 MW και
  • 1.000 ευρώ/ΜW για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.

Τροποποίηση βεβαίωσης

Για την έγκριση τροποποίησης Βεβαίωσης ή Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (εκτός των Ειδικών Έργων), η οποία αφορά αύξηση της αναγραφόμενης μέγιστης ισχύος παραγωγής στην αντίστοιχη Βεβαίωση ή στην Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καταβάλλεται τέλος που αναλογεί στο πρόσθετο τμήμα της ισχύος.

Το τέλος έκδοσης Βεβαίωσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του τέλους το οποίο αντιστοιχεί σε σταθμό ΑΠΕ ισχύος 250 MW. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίπτωση μη καταβολής του τέλους, η βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης