Ενέργεια

Reuters: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο

Reuters: Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο

 Χαμηλότερη κατά 90.000 bpd σε σχέση με τον Οκτώβριο - Η ιρανική παραγωγή αυξήθηκε στα 3,2 εκατομμύρια bpd στο υψηλό του 2018

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο στην πρώτη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποστολών από τη Νιγηρία και το Ιράκ καθώς και τις συνεχιζόμενες περικοπές που υποστηρίζουν την αγορά από τη Σαουδική Αραβία και άλλες μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 27,81 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 90.000 bpd από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα της Τετάρτης. Η παραγωγή είχε αυξηθεί τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο.

Η παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, ο οποίος περιορίζει την προσφορά με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει τις τιμές, πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω από το επόμενο έτος, αφού ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε νέο γύρο περικοπών προσφοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η πτώση έρχεται παρά την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς από το Ιράν, ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ που εξαιρείται από τις περικοπές. Η παραγωγή του Ιράν έφτασε άλλο ένα υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με την έρευνα, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις περικοπές αλλού.

Η παραγωγή από τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που υπόκεινται σε συμφωνίες μείωσης της προσφοράς του ΟΠΕΚ + μειώθηκε κατά 130.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Νιγηρία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αγκόλα, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το πρόγραμμα εξαγωγών ήταν ισχυρό, αλλά η πραγματική προσφορά δεν απέδωσε», είπε μια πηγή που παρακολουθεί την παραγωγή του ΟΠΕΚ σε σχέση με τη Νιγηρία, η οποία εξακολουθεί να έχει σημειώσει ανάκαμψη παραγωγής μετά από μείωση λόγω υποεπενδύσεων και αναταραχών.

Σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων bpd για το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που υπερβαίνει την τρέχουσα εθελοντική περικοπή.

Η παραγωγή ανά χώρα

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή του Νοεμβρίου κοντά στα 9 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας επέκτεινε μια εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd για να παράσχει επιπλέον υποστήριξη στην αγορά.

Μεταξύ αυτών που παρουσίασαν υψηλότερη παραγωγή, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο Ιράν όπου η παραγωγή έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο, το υψηλότερο από το 2018 όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, δείχνουν έρευνες του Reuters και στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Οι εξαγωγές του Ιράν αυξήθηκαν το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αναλυτές είπαν ότι οι υψηλότερες εξαγωγές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της διακριτικής ευχέρειας της Ουάσιγκτον να τις επιβάλει.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το στοχευόμενο ποσό κατά σχεδόν 700.000 bpd. Η αναθεώρηση των στόχων παραγωγής για το 2024 θα πρέπει να φέρει την πραγματική παραγωγή πιο κοντά στο επίπεδο-στόχο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης